RAT U UKRAJINI: Marijupolj na udaru; Kijevu potrebno 48 lovaca F-16

Novosti online

26. 05. 2023. u 08:00 >> 21:17

SPECIJALNA vojna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 457. dan. Sjedinjene Države planiraju novu vojnu pomoć Kijevu. Američka vojna komanda smatra da Kijev ne može u bliskoj budućnosti da povrati sve teritorije. Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev veruje da će ukrajinski sukob potrajati dugo, možda i decenijama.

РАТ У УКРАЈИНИ: Маријупољ на удару; Кијеву потребно 48 ловаца Ф-16

Foto: Profimedia/Ilustracija

Marijupolj na udaru

Ukrajinska vojska ispalila je dve rakete dalekog dometa na Marijupolj, saopštile su vlasti Donjecke Narodne Republike.

Za sada nema informacija kakva je šteta napravljena i da li u napadu ima stradalih.

Kijevu potrebno 48 lovaca F-16

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da je Kijevu potrebno 48 lovaca F-16 kako bi ukrajinska vojska izašla na granice iz 1991. godine.

- Četiri eskadrile lovaca F-16, ukupno 48 aviona – to nam je potrebno da oslobodimo našu zemlju - navodi se u saopštenju.

Ruski mediji podsećaju da je Moskva upozorila Zapad da bi isporuka tih lovaca predstavljalo eskalaciju konflikta, kao i da bi ta tehnika postala legitimna meta za rusku vojsku.

Putin otvoren za dijalog

Putin je u razgovoru sa predsednikom Brazila potvrdio otvorenost Rusije za dijalog o Ukrajini.

Jasna ruska poruka Zelenskom

Pregovori sa Ukrajinom nisu mogući dok postoji kijevski režim i Vladimir Zelenski, ali će pre ili kasnije Kijev morati da pregovara, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

- Dokle god je kijevski režim tu i klovn Zelenski pregovori nisu mogući - rekao je on prilikom posete Vijetnamu.

Istakao je da će pre ili kasnije morati da pregovaraju, kao i da se sve uvek završava pregovorima i to je neizbežno, ali dok su ti ljudi na vlasti, situacija se za Rusiju neće promeniti u smislu pregovora.

Dva drona pala u Krasnodaru

Uzrok eksplozija koje su se jutros čule u Krasnodaru jeste pad dva drona, rekao je gubernator oblasti Venjamin Kondratjev. Kako je dodao, nema žrtava, ali je nekoliko zgrada pretrpelo oštećenja.

Eksplozije u Dnjepropetrovsku

U Dnjepropetrovsku je na snazi vazdušna opasnost, a u gradu odjekuju eksplozije, navode ukrajinski mediji.

Foto AP

Zelenski: Bombardovana klinika u Dnjepru

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da su ruske snage bombardovale kliniku u gradu Dnjepar i da je tom prilikom najmanje jedna osoba ubijena, a 15 ranjeno.

Ruska PVO odbila tokom noći raketni napad na Berdjans

Ruska PVO je odbila tokom noći raketni napad ukrajinskih snaga na Berdjansk u Zaporoškoj oblasti, rekao je za Sputnjik predstavnik operativnih službi i dodao da nema žrtava ali da je oštećeno više kuća.

32 projektila na naselja na levoj obali Dnjepra

Ukrajinske snage su tokom noći ispalile 32 projektila na naselja na levoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti, rekao je novinarima predstavnik službi za vanredne situacije.

Ukrajinske snage granatiraju Donjeck

Ukrajinske snage od jutros granatiraju Donjeck, na udaru su našli članovi Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju pitanja ukrajinskih ratnih zločina, kao i novinar.

Rusko ministarstvo: Jedinice vazdušno-desantnih snaga odbijaju sve napade ukrajinskih snaga

Jedinice vazdušno-desantnih snaga ruske vojske koje imaju uporišta na južnom krilu Artjomovska odbijaju sve napade ukrajinskih snaga, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Foto: Profimedia

Šolc odbacio "hladni mir" kao način okončanja sukoba u Ukrajini - planira razgovor sa Putinom

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da je protiv bilo kakvog "hladnog mira" u Ukrajini i da bi Kijev sam trebalo da postavi uslove za mir.

- Rusija mora da shvati da se rat ne može okončati sklapanjem neke vrste hladnog mira. Na primer, pretvaranjem sadašnje linije fronta u novu granicu između Rusije i Ukrajine - rekao je nemački lider u intervjuu za "Kelner Štad-Ancajger".

Šolc je, takođe, rekao da planira telefonski razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

- Prošlo je izvesno vreme od mog poslednjeg telefonskog razgovora, ali planiram ponovo da razgovaram s Putinom - rekao je Šolc.

FOTO: AP/Tanjug

Medvedev: Ako Zapad da Kijevu nuklearno oružje, Rusija će morati da izvrši preventivni napad

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je da će Rusija morati da izvrši preventivni napad ukoliko Zapad da Kijevu nuklearno oružje.

On je u razgovoru sa novinarima tokom posete Vijetnamu rekao da ne isključuje mogućnost da će u ovoj situaciji „kijevskom režimu i avione dati“ i da im, štaviše, možda mogu dati i nuklearno oružje.

Grajvoronski okrug na udaru vatre

Grajvoronski okrug Belgorodske oblasti od jutros je na udaru vatre sa ukrajinske strane. Kako je rekao gubernator Vjačeslav Gladkov, nema žrtava ni ranjenih.

Novi paket sankcija Japana Rusiji

Japan je uveo novi paket sankcija protiv Rusije koji obuhvata 78 organizacija iz Rusije i 17 fizičkih lica, među kojima je više ruskih generala, kao i novinari.

Takođe, za 80 organizacija uvedena je zabrana izvoza.

Eksplozije u Kijevskoj oblasti

Eksplozije su u toku noći odjeknule u Kijevskoj oblasti i Kijevu, preneo je TV kanal TSN.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

JA SAM MOMČE SA KOSOVA Milan Vasić stigao na KiM - podelio slike: Ovo je moja duša (FOTO)