ROBOTI ŠIRE CILJANE DEZINFORMACIJE: Apel Kongresu SAD da reguliše upotrebu veštačke inteligencije

I.S.

17. 05. 2023. u 15:47

NEOPHODNO je formirati novu agenciju za licenciranje kompanija sa veštačkom inteligencijom, poručio je Sem Altman, generalni direktor kompanije "OpenAI" koja je razvila Čet Dži-Pi-Ti. Na saslušanju pred američkim Kongresom, on je pozvao to zakonodavno telo da što pre reguliše razvoj i upotrebu veštačke inteligencije, koja "za čovečanstvo može biti poput nove "štamparske mašine", ali zahteva bezbednosne mere".

РОБОТИ ШИРЕ ЦИЉАНЕ ДЕЗИНФОРМАЦИЈЕ:  Апел Конгресу САД да регулише употребу вештачке интелигенције

Foto: JutjubPrintscreen

Altman je pred Podkomitetom američkog Senata istakao da će regulacija i intervencija vlade biti ključne za ublažavanje rizika od sve moćnijih modela veštačke inteligencije. Obraćajući se senatorima rekao je da ga od svega najviše brine potencijal da se veštačka inteligencija iskoristi za manipulisanje glasačima i širenje ciljanih dezinformacija.

Jedan od načina na koji bi američka vlada mogla da reguliše informatičku industriju, po Altmanovom mišljenju, jeste režim licenciranja kompanija koje rade na razvoju najmoćnijih sistema veštačke inteligencije. Altman je istakao i da veštačka inteligencija može da ugrozi neke poslove, ali i da stvori nove.

Generalni direktor kompanije "OpenAI" se pred Senatom pojavio u trenutku vrtoglavog uspeha Čet Dži-Pi-Ti-ja, trenutno najpopularnijeg četbota koji je pokrenuo pravu "trku u naoružanju" veštačkom inteligencijom i širom sveta izazvao zabrinutost zbog širokog spektra mogućnosti zloupotrebe najnaprednije tehnologije.

Bela kuća je pozvala vodeće izvršne direktore u ovoj oblasti, uključujući Altmana, da se pozabave veštačkom inteligencijom, a američki kongresmeni takođe traže akciju kako bi se iskoristile prednosti tehnologije i unapredila nacionalna bezbednost, a istovremeno ograničila njena zloupotreba.

Lako i do predaje Ukrajine

Da bi demonstrirao opasnost od zloupotrebe veštačke inteligencije senator iz Konektikata Ričard Blumental započeo je saslušanje Sema Altmana lažnim sopstvenim govorom koji je Čet Dži-Pi-Ti generisao i reprodukovao njegovim glasom pomoću video-snimaka senatorovih stvarnih govora iz prošlosti. Iako je veštačka inteligencija "osmislila" govor koji verno odražava senatorove stavove, Blumental je upozorio da je isto tako lako mogla da generiše i govor u kojem objavljuje predaju Ukrajine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!