JASNA PORUKA IZ PEKINGA: Spremni smo da razbijemo svaki oblik tajvanske nezavisnosti

Tanjug

16. 05. 2023. u 20:56

KINA je spremna da "razbije svaki oblik nezavisnosti Tajvana", saopštio je danas portparol kineskog ministarstva odbrane Tan Kefej.

ЈАСНА ПОРУКА ИЗ ПЕКИНГА: Спремни смо да разбијемо сваки облик тајванске независности

Foto: Profimedia

On je dodao da je nedavno jačanje saradnje između vojske SAD i Tajvana "izuzetno pogrešan i opasan potez", prenosi Asošijeted pres.

- Kineska narodnooslobodilačka armija (PLA) nastavlja da jača vojnu obuku i pripreme i odlučno će razbiti svaki oblik tajvanske nezavisnosti, što uključuje i pokušaje spoljnog mešanja. Odlučno će braniti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet - naveo je Tan.

Sa najvećom mornaricom na svetu, borbenim avionima najnovije generacije i ogromnim arsenalom balističkih projektila, Peking intenzivira svoje pretnje slanjem aviona i ratnih brodova u vode i vazdušni prostor oko Tajvana, navodi AP. Istovremeno, kineska vojska se, sa više od dva miliona pripadnika, smatra najvećom na svetu.

Sa druge strane, Tajvan ima snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država, a Republikanska i Demokratska partija traže od predsednika Džozefa Bajdena da odobri izvoz vojne opreme na Tajvan, u vrednosti od 19 milijardi dolara. Zvanični Peking ističe da je Tajvan kineska teritorija, dok vlasti u Tajpeju tvrde da je Tajvan nezavisna država.

BONUS VIDEO: 

ZAŠTITA OD DRONOVA: Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Petersburga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?