PORUKA IZ MOSKVE: Makron treba da se pomiri s tim da su Rusija i Kina stari prijatelji

Novosti onlajn

15. 05. 2023. u 22:45

IZJAVE predsednika Francuske Emanuela Makrona o „zavisnosti“ Rusije od Kine predstavljaju pokušaj da na svaki mogući način posvađa stare prijatelje, ali on i drugi lideri Zapada će morati da se pomire s realnošću, a to su čvrsti odnosi Moskve i Pekinga, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Aleksandar Gruško.

ПОРУКА ИЗ МОСКВЕ: Макрон треба да се помири с тим да су Русија и Кина стари пријатељи

Foto: Profimedia

Makron je ranije u intervjuu listu „Opinion“ izjavio da je Rusija pretrpela geopolitički poraz, počela proces „upadanja u vazalnu zavisnost“ od Kine i navela svoje istorijske saveznike da sumnjaju u nju.

- Ne mogu oni da odustanu ni od pokušaja da na bilo koji način posvađaju stare prijatelje, da okreću zemlje jedne protiv drugih, da zavrću ruke državama globalnog Juga i Istoka, kako bi zaboravile na sopstvene nacionalne interese u korist geopolitičkih ambicija bivših 'gospodara sveta'. Upravo u takvom kontekstu mi i razumemo reči francuskog predsednika o odnosima Rusije i Kine - naveo je Gruško u komentaru objavljenom na sajtu Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Prema njegovim rečima, novi svetski poredak koji se formira označava kraj viševekovnoj dominaciji zemalja „zlatne milijarde“.

- Otuda pokušaji da se svim snagama taj proces obuzda, ako ne može da se zaustavi, a tu su sva sredstva dobra - naveo je Gruško.

On je, takođe, ocenio da Zapad pokušava da, pumpajući Ukrajinu oružjem, sa sebe skine odgovornost za aktuelnu krizu.

Gruško je dodao da je Rusija već navikla na stalne izjave rukovodstva Francuske i drugih zapadnih zemalja o „brzoj i gotovo neizbežnoj pobedi kijevskog režima, o ruskoj ekonomiji koja je praktično propala pod težinom sankcija, o navodnoj međunarodnoj izolaciji Rusije“.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!