ISPLATILE STOTINE MILIONA EVRA U BONUSIMA: Nacionalizovane nemačke kompanije iznervirale poreske obveznike

I.S.

15. 05. 2023. u 18:54

TEK nacionalizovane energetske kompanije Sefe i Uniper, koje su sada u vlasništvu nemačke države, isplatile su, pojedinim prodavcima, stotine miliona evra u bonusima za prošlu godinu. Nemačka je finansijskim injekcijama i pozajmicama od 26 milijardi evra spasla ove dve kompanije, pošto je Rusija zaustavila isporuke prirodnog gasa i nanela ovim firmama ogromne gubitke. Visoki bonusi otvaraju pitanje kuda ide novac nemačkih poreskih obveznika.

ИСПЛАТИЛЕ СТОТИНЕ МИЛИОНА ЕВРА У БОНУСИМА: Национализоване немачке компаније изнервирале пореске обвезнике

Foto: Shutterstock/canadastock

Sefe i Uniper su dogovorom sa nemačkom vladom pristali na ograničenje plata za menadžment, ali ne i prihoda zaposlenih. Jedan od četiri izvora britanske agencije je naveo da je 200 prodavaca kompanije Sefe dobilo stotine miliona evra u bonusima, a svako od prodavaca na srednjem nivou je dobio između 4,6 i 6,4 miliona evra.

Dva druga izvora su navela da su kako Sefe, tako i Uniper, bili darežljivi u isplati bonusa. Sefe, ranije nemačka filijala ruskog Gasproma, tvrdi da su bonusi opravdani s obzirom na učinak zaposlenih i da oni omogućavaju da firma bude tržišno konkurentna i u budućnosti. Slično reaguje i Unipere. U sličnom duhu je reagovala i kompanija Uniper.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)