GRCI POBESNELI NA ALBANCE: Situacija se zaoštrava, oglasio se Micotakis

Novosti online

14. 05. 2023. u 19:15

GRČKI premijer Kirijakos Micotakis poručio je da ne namerava da trpi hapšenje predstavnika grčke nacionalne manjine u Albaniji, ističući da će to uticati na odnose dveju zemalja ali i na pristupanje Tirane Evropskoj uniji.

ГРЦИ ПОБЕСНЕЛИ НА АЛБАНЦЕ: Ситуација се заоштрава, огласио се Мицотакис

Foto: Profimedia/Ilustracija

Micotakis je tako reagovao na to što je albanska policija u petak uveče, dva dana uoči današnjih lokalnih izbora u Albaniji, privela kandidata za gradonačelnika grada Himara Fredija Belerisa, Grka po nacionalnosti, pod optužbom da je podmićivao birače.

Tirana je zahtevala da se Grčka ne meša u njihove unutrašnje stvari i pravosuđe, dok je zvanična Atina te optužbe nazvala neosnovanim i navela da Albanija "ne ide evropskim putem". 

- Ono što se desilo Frediju Belerisu je neprihvatljivo, nezamislivo je da je dva dana pre izbora kandidat za gradonačelnika, predstavnik grčke nacionalne manjine, bio zatvoren u tako osetljivom području kao što je Himara - rekao je Micotakis.

On je naveo da je prvi premijer Grčke koji je posetio Himaru i obećao da će Grčka uvek pomagati grčku nacionalnu manjinu.

- I premijeru Albanije sam jasno stavio do znanja da po ovom pitanju ne prihvatamo odstupanja ni od vladavine prava ni od evropskog puta, koji zahteva poštovanje priznatih manjina. Da kažem jasnije: Albanija treba dobro da zna da ako se takva politika nastavi, to će uticati na naše bilateralne odnose i put Albanije u EU. Neću da trpim ovakvo ponašanje prema manjini 48 sati pre izbora - rekao je Micotakis.

On je izrazio nadu da će taj problem biti rešen što je pre moguće.

- Ovo će imati značajan uticaj na grčko-albanske odnose, ali će takođe imati značajan uticaj na put kojim Albanija želi da ide i koji mi kao zemlja podržavamo, put ka evropskoj porodici - poručio je Micotakis.

(Raša tudej Balkan)

BONUS VIDEO: PROSLAVA DANA POBEDE U VLADIVOSTOKU - Parada u čast 78 godina od kraja Drugog svetskog rata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!