ROJTERS O INICIJATIVI G7: Suzbijanje investicija u Kini je mač sa dve oštrice, najmoćnije zemlje mogu poseći same sebe

Novosti online

13. 05. 2023. u 21:32

FINANSIJSKI čelnici zemalja G7 će ove nedelje razmotriti ciljanu kontrolu investicija u Kini, dok analitičari ovaj korak smatraju mačem sa dve oštrice koji bi mogao postići malo napretka.

РОЈТЕРС О ИНИЦИЈАТИВИ Г7: Сузбијање инвестиција у Кини је мач са две оштрице, најмоћније земље могу посећи саме себе

Foto AP

Povrh toga, Rojters navodi da u bloku ne postoji saglasnost oko toga kako treba pristupiti ekonomskom suprotstavljanju Kini, jer bi, kako navodi britanska agencija, ugrožavanje trgovinskih odnosa sa drugom najvećom svetskom ekonomijom moglo naneti težak udarac zemljama koje zavise od kineskog izvoza, poput Nemačke i Japana.

Sjedinjene Države prednjače u zalaganju za preduzimanje oštrijeg stava prema Kini, piše Rojters, ali dodaje da ni Nemačka nije daleko, ali ističe da je ovo pitanje mnogo delikatnije za Berlin. Citirajući pet diplomatskih izvora, britanska agencija piše da se Nemačka istakla pozivima na opreznost pri targetiranju Kine u okviru novih evropskih sankcija protiv Rusije.

Japan, koji će biti domaćin najnovijeg sastanka članica G7, takođe je oprezan u vezi sa idejom kontrole izlaznih investicija u Kini, s obzirom na ogroman uticaj koji bi to moglo da ima na globalnu trgovinu ali i ekonomiju Japana.

Foto Tanjug/AP

Tekst potpisa

Na sumnjičavost prema ovakvom potezu unutar G7 ukazuje i izjava koju je jedan zvaničnik dao za Rojters pod uslovom anonimnosti, a koji kaže da bi "ograničavanje izlaznih investicija bilo prilično teško", dodavši da "SAD, na primer, zarađuju mnogo novca ulažući u Kinu, što navodi da se zapitate da li zaista možete uvesti ograničenja".

Jedna manje kontroverzna inicijativa za smanjivanje zavisnosti od lanaca snabdevanja koji potiču iz Kine jeste stvaranje partnerstava sa zemljama sa niskim i srednjim prihodima.

Japan je pozvao šest zemalja koje nisu članice G7, uključujući Brazil, Indiju i Indoneziju, na sastanak u petak gde će se razgovarati o partnerstvu u lancu snabdevanja.

Međutim, stručnjaci sumnjaju da će ovakvi potezi zaista uroditi plodom.

-Veoma je teško izostaviti Kinu s obzirom na njenu ekonomsku moć, rekao je za Rojters glavni ekonomista tržišta u razvoju na Dai-Iči institutu i dodao: "To bi moglo podeliti svetsku trgovinu, ošteti globalni rast i naškodi samim ekonomijama G7".

Očekuje se da će finansijski lideri G7 izdati zajedničko saopštenje nakon što se njihov trodnevni sastanak završi u subotu.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona