ŠUMADINAC ZA MAKRONA: U Parizu obeležen Dan pobede u Drugom svetskom ratu

ŠEF francuske države Emanuel Makron predsedavao je juče ceremoniji obeležavanja Dana primirja u Drugom svetskom ratu, na tradicionalnoj smotri kod Trijumfalne kapije u Parizu. Prilikom pozdravljanja sa zvanicama, Makron se dugo zadržao u srdačnom razgovoru sa ambasadorkom Srbije Natašom Marić koja se nalazila u prvom redu.

ШУМАДИНАЦ ЗА МАКРОНА: У Паризу обележен Дан победе у Другом светском рату

Foto: Goran Čvorović

Na jednoj od tribina bila je i predstavnica srpske dijaspore Slađana Stamenović, predsednica Svesrpske zajednice Francuske, koja je Emanuelu Makronu predala pregršt poklona. Makron je od Slađane dobio nekoliko uskršnjih jaja ofarbanih na Veliki petak, pekmez od šipurka i izrezbarenu bocu rakije obloženu svilenom tkaninom u bojama srpske zastave.

- Rakija je od šljive ranke koju su pre 16 godina pekli moji roditelji Mile i Mirjana i prababa i pradeda Boža i Vera - prenela nam je Stamenovićeva, koja je bocu srpske rakije dala Makronu i prošle godine.

Na spisku poklona bili su i od drveta isklesani Šumadinac, magneti za frižider istog oblika, pepeljara sa grbom Srbije.

- Rekla sam francuskom predsedniku da ga volimo, a on je uzvratio da voli Srbiju - prenela je Slađana Stamenović, jedina koja je darivala Makrona na manifestaciji.

Francuskom predsedniku se to izgleda naročito dopalo, pa je pozvao predstavnicu srpske dijaspore da siđe s bine i slika se s njim. Slađana Stamenović je predsedniku Francuske naglasila da su pokloni za njega, i za njegovu suprugu Brižit.

Jučerašnja 78. ceremonija proslave pobede u Drugom svetskom ratu odvijala se, inače, u posebnim uslovima usred napete socijalne situacije zbog penzijske reforme. Policijska prefektura zabranila je spontana okupljanja i u Parizu, i u Lionu, gde se predsednik uputio kasnije tokom popodneva i gde su sindikalci najavili lupanja u šerpe. Makron je u Lionu po protokolu imao zakazan obilazak bivšeg zatvora u kome je držan jedan od vođa pokreta otpora Žan Mulen.

Foto: Goran Čvorović

 

Prethodno u Parizu francuski predsednik je najpre položio venac na spomenik Šarlu de Golu gde je dugo razgovarao sa generalovim unukom Ivom, da bi zatim u pratnji Republikanske garde prošao Jelisejskim poljima koja su bila sablasno prazna, zbog zabrane okupljanja. Ceo kvart bio je opasan širokim bezbednosnim prstenom, praktično sve do Sene i Mosta Alma.

Kod Trijumfalne kapije, položio je venac na Spomenik neznanom junaku i po tradiciji oživeo "večnu vatru", uz zvuke Marseljeze i Pesme partizana, da bi zatim pozdravio postrojene predstavnike vojnih trupa, zastavnike i veterane. Na tri bine, u blizini su se nalazile i zvanice, među kojima su bili domaći političari, uključujući i bivšeg predsednika Sarkozija, ambasadori i posebni domaći gosti.

Težak kontekst rata u Ukrajini

OSIM zbog napete socijalne klime, obeležavanje Dana pobede održano je u teškom kontekstu rata u Ukrajini. Ovde ističu da Zapad ne vodi rat protiv Rusije i da veoma poštuju ogroman doprinos ruskih vojnika pobedi u Drugom svetskom ratu, ali i da su odlučni protivnici aktuelne ruske invazije na Ukrajinu.

Incidenata na ovoj manifestaciji nije bilo, niti je moglo da ih bude, imajući u vidu sve mere predostrožnsti koje su preduzete zbog iskustva u poslednje vreme da ga svugde dočekaju demonstranti.

Dan ranije, na spontanom okupljanju ispred sedišta Makronove strane "Renesansa" mogli su da se čuju jezivi povici: "Luju Šesnaestom je odrubljena glava, s Makronom bismo mogli ponovo", pa organizatori nisu želeli da rizikuju bilo kakav incident na ovako velikoj i svečanoj proslavi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)