"OVAKVA OPCIJA JE OPRAVDANA" Pridnjestrovlje zatražilo od Rusije da poveća broj mirovnjaka

Novosti onlajn

08. 05. 2023. u 15:01

Vlasti nepriznate Pridnjestrovske Moldavske Republike (PMR) traže od Rusije da poveća broj pripadnika mirovnih snaga, što je opravdano uzimajući u obzir porast bezbednosnih rizika, izjavio je u intervjuu za Sputnjik šef predstavništva PMR u Rusiji Leonid Manakov.

ОВАКВА ОПЦИЈА ЈЕ ОПРАВДАНА Придњестровље затражило од Русије да повећа број мировњака

Foto: EPA

- Rusija je još 1995. godine jednostranom odlukom, koja nije bila usaglašena na nivou Zajedničke kontrolne komisije, smanjila brojnost sopstvenog kontingenta na dva moto-streljačka bataljona, iako ih je prvobitno bilo šest. Odnosno, trenutno je najviše 450 ruskih mirovnjaka stalno angažovano u zoni bezbednosti. Istovremeno, njihova regularna brojnost, propisana dokumentima komisije, iznosi 3100 pripadnika - saopštio je diplomata.

On je dodao da je povećanje broja ruskih mirovnjaka pravno moguće i da je takva opcija opravdana u slučaju provokacija i terorističke pretnje.

Prema njegovim rečima, broj pripadnika mirovnih snaga se može uvećati i na račun Rusa koji žive u PMR.

Ruske mirovne snage se nalaze u Pridnjestrovlju od 1992. godine, kada je završena aktivna faza vojnog sukoba u regionu. U Pridnjestrovlju je raspoređena i operativna grupa ruskih trupa koja čuva oružje i municiju i pomaže u sprovođenju mirovne misije.

Pridnjestrovlje, u kome su 60 odsto stanovnika Rusi i Ukrajinci, tražilo je otcepljenje od Moldavije i pre raspada SSSR-a strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija pridružiti Rumuniji. Godine 1992, nakon neuspelog pokušaja moldavskih vlasti da silom reše problem, Pridnjestrovlje je praktično postalo teritorija koju ne kontroliše Kišinjev.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!