NIJE OBJASNILA KONKRETAN RAZLOG OSTAVKE: Prva dama američkog zdravstva napušta funkciju

Novosti online

05. 05. 2023. u 22:18

DIREKTORKA američkih Centara za kontrolu i prevenciju (CDC) bolesti Rošel Valenski napušta tu funkciju, saopštio je predsednik SAD Džozef Bajden.

НИЈЕ ОБЈАСНИЛА КОНКРЕТАН РАЗЛОГ ОСТАВКЕ: Прва дама америчког здравства напушта функцију

Foto: Printsrkin/Jutjub/CBS

Valenski je saopštila da daje ostavku i da napušta čelnu funkciju CDC u junu. Ona nije objasnila konkretne razloge ostavke, ali je u pismu predsedniku SAD navela da ta zemlja „izlazi iz vanredne situacije u vezi sa kovidom“, navode američki mediji.

- Svi smo imali koristi od njene službe i posvećenosti javnom zdravlju. Želim joj sve najbolje u njenom narednom poglavlju - naveo je Bajden u saopštenju koje je objavila Bela kuća.

SAD u četvrtak ukidaju sva ograničenja u vezi sa virusom korona, kao što je zabrana ulaska u zemlju za nevakcinisane.

Prethodno je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila da virus korona više ne predstavlja globalnu zdravstvenu vanrednu situaciju.

Komitet SZO za hitne slučajeve proglasio je 30. januara 2020. godine vanrednu situaciju izbijanja pandemije virusa na globalnom nivou.

Kako je navedeno, status je pomogao u fokusiranju međunarodne pažnje na pretnju po zdravlje, kao i jačanju saradnje na vakcinama i tretmanima, piše britanska agencija.

Ukidanje vanredne situacije je znak napretka koji je svet postigao na tom području, ali kovid-19 je i dalje prisutan, naveli su iz SZO, iako više ne predstavlja vanrednu situaciju.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: DRONOVI IZNAD KREMLjA: Snimak neutralisanja jedne od dve letelice iznad Putinove rezidencije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista