ODBIJEN REFERENDUM, OPOZICIJA NASTAVLJA BORBU: Ustavni savet Francuske još jednom "odbranio" vlast protiv osporavanog zakona

Ustavni savet Francuske odbio je i drugi, poslednji zahtev opozicije iza koga je stalo 253 poslanika, za raspisivanje referenduma protiv povećanja starosne granice u okviru penzijske reforme. Time je stavljena tačka na još jednu administrativnu opciju da se toliko osporavani zakon sankcioniše.

ОДБИЈЕН РЕФЕРЕНДУМ, ОПОЗИЦИЈА НАСТАВЉА БОРБУ: Уставни савет Француске још једном одбранио власт против оспораваног закона

Foto: Printskrin, BFMTV

Ostala je još jedna mogućnost oslanjanja na paragrafe, glasanja u skupštini zakazanog za 8. jun. Pre toga, najavljene su nove velike ulične manifestacije za 6. jun.

Levica i sindikati su izrazili žaljenje zbog odluke Ustavnog saveta, uz isticanje da su ipak tako nešto očekivali.

- Ovo je istinsko razočaranje, iako nismo imali iluzija – poručio je generalni sekretar sindikata "Se-Ef-De-Te" Loran Berže.

Manji protesti organizovani su u sredu uveče protiv najnovije odluke, uz lupanje u šerpe u Parizu, Renu, Nantu i nekim drugim mestima.

- Nastavićemo borbu – poručili su krajnje levičarski "Nepotčinjeni" lidera Žan-Lika Melanšona.

Koliko je veliko protivljenje penzijskoj reformi u francuskom društvu, pokazuje i podatak da je krajnja desnica oličena u "Nacionalnom okupljanju", čija je predsednica parlamentarne grupe Marin Le Pen, najavila raspisivanje predloga zakona kojim će se starosna granica za odlazak u penziju spustiti sa 62 na 60 godina za sve one koji su se zaposlili pre 20. godine života, a za sve ostale na 62.

Takva inicijativa, za sada, nema nikakvih izgleda da uspe, jer druge stranke neće u pakt s ovom strankom, ali to svakako ostaje kao ideja kojoj će se Le Penova vratiti, ako jednoga dana uđe u Jelisej.

PATA-KARTE

Bez obzira na to što se novom zakonu kojim se na 64 godine povećava starosna granica za odlazak u penziju protivi gotovo sedamdeset odsto nacije i preko 90 odsto zaposlenih, sve je više onih koji ističu da su u aktuelnom protestu "pata-karte", odnosno da je vlast dobila administrativnu bitku, a učesnici demonstracija naklonost javnog mnjenja. U takvoj situaciji, vlast predsednika Makrona u preostale četiri godine mandata, bez većine u skupštini, biće znatno otežana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave