KRIMINALNE ŠEME PORODICE BAJDEN SA STRANCIMA : Republikanci traže istragu o korupciji

Ивана Станојевић
Ivana Stanojević

05. 05. 2023. u 10:00

VRI u američkom državnom vrhu! Članovi Kongresa tvrde da FBI ima informacije o mogućem slučaju korupcije predsednika Džozefa Bajdena (80) sa strancima, dok je bio potpredsednik, ali ih drže dalje od očiju javnosti. Ovakvu optužbu izneli su senator Čarls Grasli i kongresmen Džejms Komer, u pismu američkom državnom tužiocu Meriku Garlandu i direktoru FBI Kristoferu Reju.

КРИМИНАЛНЕ ШЕМЕ ПОРОДИЦЕ БАЈДЕН СА СТРАНЦИМА : Републиканци траже истрагу о корупцији

Foto: AP

Ugled dvojice republikanaca daje njihovom zahtevu posebnu težinu. Grasli i Komer traže da im se prezentuju interni papiri FBI za koje neimenovani uzbunjivač tvrdi da će dokazati da je Bajden umešan u kriminalnu šemu sa stranim državljanima.

- Ministarstvo pravde i FBI imaju proverljive informacije koje nisu otkrili narodu. Kongres, zato, otpočinje nezavisnu i objektivnu istragu ovog pitanja, oslobođen uticaja ovih odeljenja - navodi se u pismu.

Senator Gresli, član Budžetskog komiteta i kongresmen Komer, predsednik Odbora za nadzor i odgovornost, kažu da tajni dokument detaljno opisuje način na koji je kriminalna šema sprovedena i sa kojim ciljem. Komer je, piše Si-En-En, uputio sudski poziv FBI u kome zahteva uvid u FD-1023 obrasce, uključujući sve otvorene, zatvorene ili ograničene dosijee predmeta, kreirane ili modifikovane juna 2020. godine, koji sadrže reč "Bajden" i sve priloge. Komer je FBI dao rok do 10. maja da dostavi dokument.

U ovom pismu se, međutim, ne pominju konkretne zemlje, ali "Njujork post" piše da se Bajden redovno sastajao sa međunarodnim kontaktima svog sina Hantera i brata Džejmsa, tokom i posle svoja dva potpredsednička mandata. "Post" navodi da su u korupcionašku šemu bili uključeni građani Kine, Kazahstana, Meksika, Rusije i Ukrajine.

Ukrajinska kompanija za prirodni gas "Burisma" plaćala je, navodi se, Hanteru od 2014. do milion dolara godišnje da bude u odboru tokom haotičnog perioda posle pobune na Majdanu i svrgnuća proruskog predsednika Viktora Janukoviča. Tri dana pošto se Hanter pridružio Odboru, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je novinarima na putu za Kijev, da će Bajden insistirati na podršci SAD ukrajinskoj industriji prirodnog gasa, što je potom realizovano, dodelom 50 miliona dolara u Kongresu.

Dnevnici poseta Bele kuće pokazuju da se Bajden, 2014. sastao sa poslovnim partnerom svog sina, Devonom Arčerom kad su se pridružili "Burismi". Godinu kasnije, tada potpredsednik Bajden bio je na večeri u kafeu "Milano" u Vašingtonu sa izvršnim direktorom "Burisme" Vadimom Požarskim, koji se sledećeg dana mejlom zahvalio Hanteru na "prilici da upozna njegovog oca".

Džo Bajden je, nastavlja "Post", kao potpredsednik bio usko povezan i sa meksičkim poslovima svoje porodice, dok su se i Hanter i Džejms udvarali poslovnoj eliti te zemlje. Hanter je, po podacima sa laptopa, posećivao Meksiko najmanje šest godina zaredom dok mu je otac bio potpredsednik. Novembra 2015, Bajden je ugostio milijardera Karlosa Slima i članove bogate porodice Aleman, kojima su se "udvarali" Hanter i njegov saradnik Džef Kuper, u zvaničnoj rezidenciji potpredsednika u Vašingtonu, tražeći da Slim investira u Kuperovu kompaniju za onlajn igre "Oćo gejming" i firmu za digitalne novčanike "E-plata", u kojoj je Hanter imao 5,25 odsto udela.

Američki dnevnik tvrdi da se Džo Bajden, navodno, sreo i sa jednim od ruskih saradnika svog sina, milijarderkom Jelenom Baturinom i njenim mužem, bivšim gradonačelnikom Moskve Jurijem Luškovom, na večeri u Vašingtonu, aprila 2015. Baturina je 14. februara 2014. navodno poslao 3,5 miliona dolara firmi povezanoj sa Hanterom više od godinu dana ranije, a sastao se sa Hanterom i njegovim saradnikom Devonom Arčerom tog aprila, na jezeru Komo u Italiji.

Baturina, koja je tražila ulaganja u američku imovinu sa Hanterom i njen kolega, ruski milijarder Vladimir Jevtušenkov, koji se sastao sa Hanterom marta 2012. i januara 2013. da razgovara o opcijama nekretnina, prema dokumentima sa laptopa, izbegavali su sve oštrije sankcije SAD protiv ruske poslovne elite od početka specijalne ruske operacije u Ukrajini.

Hanter Bajden, počeo je da radi, dodaje se, i za rumunskog biznismena Gabrijela Popovičiua početkom 2015. da bi mu pomogao da ospori osudu za korupciju. Mejlovi sa laptopa pokazuju da je Hanter upravljao kontaktima za advokatsku firmu Boiz Šiler Flekner LLP, ali osoba upoznata sa aranžmanima rekla je za "Post" da je Hanter, direktno sa Popovičijuom, sklopio sporedni sporazum koji je njemu i saradnicima, doneo "milione".

Najmnogoljudnija zemlja na svetu bila je izvor porodičnog bogatstva Bajden kroz dva poslovna poduhvata koja su uključivala dodatne zemlje, tvrdi "Njujork post". Prvi poduhvat, "BHR Partners", čiji je suosnivač Hanter, registrovan je 12 dana pošto su Džo i Hanter stigli u Peking u decembru 2013, piše "Vol strit džurnal". Hanter je, tokom putovanja, upoznao oca sa generalnim direktorom BHR Džonatanom Lijem, a Džo je kasnije napisao pisma preporuke za koledž za Lijevu decu. U 2016, BHR je omogućio dogovor u kojem je kineska firma od američkih i kanadskih kompanija kupila kongoanski rudnik kobalta. Kobalt se koristi u baterijama električnih automobila.

Nedelju nakon virtuelnog samita Džoa Bajdena sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, novembra 2021, Hanterov advokat Kris Klark rekao je da je udeo njegovog klijenta u BHR prodat. Evidencija ne prikazuje novog vlasnika Hanterovog udela od deset odsto, a ni Klark ni Bela kuća nisu dali dalje informacije o iznosu u dolarima, niti identitet kupca.

Drugi poduhvat porodice Bajden u Kini uključivao je vezu sa "CEFC Čajna enerdži". Iako se većina poznatih detalja o tom projektu dogodila pošto je Bajden napustio funkciju potpredsednika, Komer navodi mogućnost da je projekat počeo dok je Bajden bio na funkciji.

Hanterov laptop uključivao je e-poruku poslovnog partnera Džejmsa Gilijara iz maja 2017. u kojoj se predlaže da "veliki momak" dobije deset odsto partnerstva sa CEFC. Uzbunjivač, bivši Hanterov saradnik Toni Bobulinski kaže da se sa starijim Bajdenom sastao u maju 2017. da razgovara o tom poduhvatu. Hanter i Džejms Bajden su, naposletku, navodno, dobili najmanje 4,8 miliona dolara u 2017. i 2018. godini od CEFC.

Nadzorni odbor Predstavničkog doma je, inače, u martu otkrio da bankovni dosijei po pozivu pokazuju da je Hali Bajden, koja je bila udata za predsednikovog pokojnog sina Boa Bajdena, pre nego što je izlazila i sa njegovim drugim sinom Hanterom, od CEFC poduhvata dobila 35.000 dolara.

Tramp: Odvratna priča!

BIVŠI američki predsednik Donald Tramp (76) obacio je optužbe književnice i novinarke Elizabet Džin Kerol da ju je silovao u robnoj kući na Menhetnu, i okarakterisao ih kao "najsmešniju, odvratnu priču". U video-snimku, prikazanom na sudu na Menhetnu, Tramp je poručio da su optužbe izmišljene i da se napad nikada nije dogodio. "Da se to dogodilo, bilo bi prijavljeno za nekoliko minuta", rekao je Tramp i dodao da bi kupci i zaposleni u veoma prometnoj radnji čuli komešanje i upozorili vlasti. Tramp nije prisustvovao suđenju i neće svedočiti, što njegovom iskazu daje veću težinu.

Jeremić bio posrednik

BIVŠI šef srpske diplomatije i predsednik Generalne skupštine UN, Vuk Jeremić, izgleda je pomogao članovima porodice Bajden da se povežu sa liderima CEFC, krajem 2015. godine, podseća "Njujork post". Kongresmen Džejms Komer je, inače, već zatražio je od predsednika Narodne stranke Jeremića da dostavi sve dokumente, zapise i dokaze u vezi sa umešanošću porodice Bajden u inostrane poslovne poduhvate, koji su uključivali osobu povezanu sa KP Kine i osuđenu za međunarodne šeme podmićivanja. U pismu Komera upućenom Jeremiću, navodi se da Odbor istražuje slučaj Bajdena i veze njega i njegove porodice i saradnika sa međunarodnim i domaćim poslovnim transakcijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona