POGLEDAJTE – KILOMETARSKI MAGACINI POD ZEMLJOM: Pali su neoštećeni sa svim naoružanjem u ruke PMC Vagner (VIDEO)

P. Z. S. / riafan.ru

30. 04. 2023. u 18:03

RATNI dopisnik Aleksandar Simonov objavio je dugačak izveštaj iz podzemne oružarnice Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Soledara, koju je prošle zime oslobodio Vagner PMC.

ПОГЛЕДАЈТЕ – КИЛОМЕТАРСКИ МАГАЦИНИ ПОД ЗЕМЉОМ: Пали су неоштећени са свим наоружањем у руке ПМЦ Вагнер (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija


Na svom Telegram kanalu “Pozыvnoй Brюs”, ratni dopisnik je pokazao skladište koje se nalazi na dubini od 150 metara. Kompleks obuhvata 28 magacina, radionicu za popravke, pomoćne i poslovne prostorije. Dužina galerija, izgrađenih još u sovjetsko vreme, iznosi 4-5 kilometara, bez samih skladišta.

Jedan od skladišnih objekata ukupne površine oko 400 metara je uhvaćen u kadru. Cela soba je puna kutija sa magacima za mitraljez Degtjarjeva.

-Na teritoriji ove baze nalazi se 292 hiljade kutija sa PPŠ, u svakoj kutiji je 10 komada. Evo procenite količine. [Ovo je] pored drugog oružja, rekao je jedan od Vagnerovaca vojnom dopisniku.

Simonov je na snimku prikazao i remontnu bazu Oružanih snaga Ukrajine, podeljenu na sekcije. U jednoj od njih remontovano je streljačko oružje raznih vrsta – uglavnom sovjetske proizvodnje, ali ima i inostranog.

-Zanimljivo je da smo ovde uspeli da pronađemo prastaro sovjetsko oružje. Ovo su diskovi iz lakog mitraljeza Degtjareva. <...> Sa tim se borila ukrajinska vojska. I, što je još interesantnije, na svakoj kutiji je letak sa datumom kada je ovo polomljeno oružje ovde isporučeno. Na primer, 25. aprila 2022. To je čak i pre nego što su jurišne grupe PMC „Vagner“ zauzele selo Popasnaja“, rekao je dopisnik.

Izveštaj je obuhvatio i snimke iz radionice za popravku LNG-9 i iz prostorije u kojoj je bilo skladišteno nekoliko tona eksploziva - TNT i različitog plastičnog eksploziva. Ukrajinske trupe minirale su koridor baze.

-U slučaju eksplozije, ovaj trezor bi se potpuno urušio, hodnik bi bio napola nestao, samo bi bio popunjen. Ali to im se nije dogodilo, rekao je predstavnik PMC-a.

Simonov je govorio i o situaciji na površini iznad magacina, koja je daleko od toga da je mirna kao pod zemljom. Poslednjih dana, primetio je, učestali su napadi Oružanih snaga Ukrajine na ruske položaje: VSU koristi sva moguća sredstva za uništavanje u ovoj oblasti. Rartni reporter i odred "vagnerovaca" su bili pod još jednim granatiranjem upravo tokom snimanja izveštaja.

Foto printsckrin telegram.org/@brussinf

-Želimo ovde ponovo baštu punu cveća. Nažalost, ovo je način... Ali tako će biti. Ova cvetna bašta će sigurno biti ovde. Ostvarićemo svoj cilj, rekao je borac Vagnerovog PMC-a u razgovoru sa vojnim dopisnikom na povratku u pozadinu.

Soledara su "muzičari" u potpunosti oslobodili početkom januara. Tokom operacije zauzimanja grada, borci „orkestra“ su uspešno očistili od snaga VSU i teritoriju samog naselja i lokalne rudnike soli, koje su ukrajinske trupe pretvorile u pravu podzemnu tvrđavu.

BONUS VIDEO - BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI: Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)