ZELENSKI: Pozivam Veliku Britaniju da preuzme vođstvo u formiranju vazdušne koalicije za Ukrajinu

Novosti online

27. 04. 2023. u 18:00

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski je na sastanku u Kijevu sa savetnikom za nacionalnu bezbednost premijera Velike Britanije Timom Barouom ukazao na važnost predaje aviona i naoružanja zapadnog tipa Ukrajini, saopštio je kabinet Zelenskog.

ЗЕЛЕНСКИ: Позивам Велику Британију да преузме вођство у формирању ваздушне коалиције за Украјину

Foto AP

- Naša država ceni lidersku poziciju Velike Britanije u odbrambenoj podršci. Važno je da Ukrajina dobije vojne avione zapadnog tipa, kao i različito oružje neophodno za suprotstavljanje ruskom agresoru. Pozivam Veliku Britaniju da preuzme vođstvo u formiranju vazdušne koalicije za Ukrajinu - napisao je Zelenski na svom Telegramu.

Kijev pri kraju zaliha raketa za sovjetske sisteme PVO

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov izjavio je da je Kijev pri kraju zaliha raketa za sovjetske sisteme PVO i da su im potrebni zapadni sistemi.

- Mi imamo sovjetski PVO sistem za koji polako trošimo zalihe. Ako ih mi ne proizvodimo i ima ih samo u zemljama od kojih ne možemo da ih uzmemo, onda to treba popuniti nečim drugim. Čime? Zapadnim PVO sistemima. U suštini rešeno je već koji su to sistemi, sada samo treba povećati njihovu količinu i broj raketa - rekao je Reznikov za „RBK Ukrajina“.

Podsetimo, „Volstrit džurnal“ je ranije objavio, pozivajući se na procurele dokumente Pentagona, da Ukrajina može da ostane bez raketa za sistem „buk“ oko 13. aprila, a do 3. maja i za S-300.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ZAHAROVA ZAPRETILA: Zažalićete

ZAHAROVA ZAPRETILA: Zažalićete

RUSIJA će analizirati ograničenja koja je Poljska uvela na kretanje ruskih diplomata na njenoj teritoriji i preduzeti uzvratne mere, izjavila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

27. 05. 2024. u 18:27

Komentari (2)

SVET OSTAO ZATEČEN: Evo šta je Aleksander Zverev prvo uradio kada je pobedio Rafaela Nadala na Rolan Garosu