AMERIKANCI NE DAJU KIMU DA PUŠI: Lider Severne Koreje "kolateralna šteta"

Tanjug

26. 04. 2023. u 08:20

KOMPANIJA Britiš Ameriken tobako (BAT) prihvatila je da plati kaznu američkim vlastima u iznosu od 635 miliona dolara i kamate nakon što je priznala da je, kršeći sankcije, prodavala cigarete Severnoj Koreji.

АМЕРИКАНЦИ НЕ ДАЈУ КИМУ ДА ПУШИ: Лидер Северне Кореје колатерална штета

Foto AP

Sudska nagodba postignuta je danas između BAT-a, američkog ministarstva pravde i kancelarije za kontrolu strane imovine američkog ministarstva finansija.

Američke vlasti su saopštile da se nagodba postignuta sa BAT-om odnosi na aktivnosti te kompanije u Severnoj Koreji u periodu između 2007. i 2017. godine, prenosi Bi-Bi-Si.

Direktor BAT-a Džek Bouls izjavio je da kompanija "duboko žali zbog nedoličnog ponašanja", prenosi Tanjug. 

BAT je jedna od najvećih svetskih duvanskih multinacionalnih kompanija, jedna od 10 najvećih kompanija u Velikoj Britaniji i vlasnik je poznatih brendova cigareta, među kojima Laki Strajk, Danhil i Pal Mal.

Poznato je da je severnokorejski lider Kim Džong Un strastveni pušač, a prošle godine SAD su pokušale u Savet bezbednosti UN da "proguraju" rezoluciju o zabrani izvoza duvanskih proizvoda u Severnu Koreju, međutim, Rusija i Kina uložile su veto i sprečile američku inicijativu.

BONUS VIDEO: SEVERNA KOREJA LANSIRALA DVE BALISTIČKE RAKETE - Odgovor na manevre SAD i Južne Koreje (fotografije)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku