FLORIDA "ZARATILA" SA LGBT ZAJEDNICOM: Američka savezna država proširila zabranu

I. Stanojević

21. 04. 2023. u 15:37

OGORČENI pripadnici LGBT zajednice u američkoj saveznoj državi Floridi izražavaju svoje neslaganje sa odlukom ove konzervativne savezne jedinice SAD da donese zakon vezan za nastavu o seksualnoj orijentaciji. Lane je Florida zabranom obuhvatila uzrast dece od vrtića do trećeg razreda osnovne škole, a sada je ona pomerena do 12. razreda.

ФЛОРИДА ЗАРАТИЛА СА ЛГБТ ЗАЈЕДНИЦОМ: Америчка савезна држава проширила забрану

Foto AP

Kritičari vlasti na Floridi tumače ovo kao udarac protiv svih onih koji se ne identifikuju sa heteroseksualnim, ili binarnim, rodno-polnim normama. Predstavnici LGBT zajednice - lezbijke, homoseksualci, biseksualne osobe, trans, kvir - oštro su osudili potez vlade republikanskog guvernera Rona Desantisa.

- Sramota za Desantisovu vladu, sramota da na leđa LGBT-stanovnika Floride stavljaju mete - objavila je na "Tviteru" organizacija "Jednakost Florida", uz tvrdnju da je "glad vlade za cenzurom nezasita".

Tokom prošle godine se, inače, rasplamsao i pravni spor između Desantisa i kompanije "Dizni", pošto se taj medijski koncern javno usprotivio zakonu koji su usvojile vlasti Floride i koji je Desantis potpisao u proleće 2022. godine. Desantis je dodatno zaoštrio konflikt najavom da će se pobrinuti za to da za "'Dizni' važe isti zakoni kao i za svakog drugog" na Floridi.

Tom izjavom on cilja na svojevrsni poseban, odnosno privilegovan, status koji "Dizni", kao najveći privatni poslodavac, sa oko 70.000 radnih mesta na Floridi, uživa u toj saveznoj državi još od sredine prošlog veka. Između ostalog, radi se o nižem poreskom opterećenju, kao i o relativno niskom nivou kontrole poslovanja od strane vlasti.

Desantis (44) je na glasu kao potencijalno najopasniji rival bivšeg šefa Bele kuće Donalda Trampa u trci za predsedničku kandidaturu republikanaca za izbore 2024. godine.

Nastavniku preti i otkaz

NASTAVNOM osoblju koje prekrši zakonske odredbe preti suspenzija ili čak otkaz. Time je proširen delokrug zakona koji su njegovi kritičari nazvali "Ne reci gej", usvojenog 2022. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)