KINA TESTIRALA NOVU HIPERSONIČNU RAKETU: ICBM DF-27 može da prodre u odbrambene sisteme na kopnu SAD

P. Z. S. /eurasiantimes.com

14. 04. 2023. u 22:08

MEĐU morem otkrića koje je procureo poverljivi dokument Pentagona je alarmantno otkriće da je Kina testirala hipersoničnu raketu dugog dometa nazvanu „DF-27“ koja može da prodre u odbranu kopna SAD.

КИНА ТЕСТИРАЛА НОВУ ХИПЕРСОНИЧНУ РАКЕТУ: ИЦБМ ДФ-27 може да продре у одбрамбене системе на копну САД

Foto: Shutterstock/Ilustracija


Iako su otkrivanja vezana za rat Rusije i Ukrajine privukla pažnju, poverljivi dokumenti takođe nude značajan uvid u bezbednosne rizike koje Kina predstavlja za SAD. Na primer, dokument je otkrio kako je Kina pristala da isporuči smrtonosno oružje Rusiji, bez davanja dodatnih detalja.

Međutim, najšokantniji je kineski tajni test DF-27 ICBM, koji ta zemlja, ali ni Sjedinjene Države nisu objavile. Vašington post je izvestio da je Peking 25. februara 2023. izveo test sa svojom najnovijom naprednom eksperimentalnom raketom, DF-27 ICBM.

Prema dokumentu, raketa je letela 12 minuta preko 1.300 milja (2.100 kilometara) i imala je „veliku verovatnoću“ da probije američki odbrambeni sistem od balističkih raketa.

Curenje je, dakle, razotkrilo ogromne skokove koje je Peking napravio u svom hipersoničnom programu.

-DF-27 je dizajniran da poboljša sposobnost Kine da drži mete u opasnosti izvan Drugog lanca ostrva i poseduje veliku verovatnoću da prodre u odbranu od balističkih raketa SAD, navodi se u dnevnom ažuriranju obaveštajnih podataka objavljenom 28. februara, kada je i izveštaj procureo na mreži.

Ranije je u izveštaju Ministarstva odbrane iz 2021. godine navedeno da je raketa imala domet od 5.000 do 8.000 kilometara. To znači da DF-27 može dostići bilo koju metu u istočnoj ili jugoistočnoj Aziji i značajnom delu Pacifika, uključujući Guam, gde se nalaze strateške američke vojne baze.

Foto: Jutjub/CNA

Nova raketa ima sposobnost „hipersoničnog klizanja“ pored svog povećanog dometa, što je čini moćnijim „ubicom nosača“ od svojih prethodnika tako što je u stanju da manevriše da pobegne od američke i savezničke raketne odbrane, navodi se u mišljenju koje je napisao Džoš. Rogin.

Iako su detalji o najnovijoj hipersoničnoj raketi i dalje oskudni, neki prethodni izveštaji identifikovali su DF-27 kao pripadnik iste treće generacije kineskog strateškog nuklearnog oružja kao i DF-41.

U izveštajima se takođe navodi da je domet DF-27 od 4.500 do 7.000 kilometara uporediv sa dometom DF-4 ili DF-4A. Očekuje se da će biti opremljen hipersoničnim oružjem dizajniranim i testiranim za napad na kopno SAD ili pomorsko postrojenje na Havajima.


HIPERSONIČNA PRETNjA KINE RASTE

Međutim, ovo nije prvi kineski hipersonični test koji je uznemirio Sjedinjene Države. Kina je 2021. testirala nuklearnu raketu koja je nosila hipersonično jedreće vozilo koje je obišlo svet i promašilo nameravani cilj sa veoma malom marginom. Drugi test je navodno sproveden ubrzo nakon toga.

General Džon Hajten, potpredsednik Združenog načelnika štabova, ranije je rekao za CBS Njuz komentarišući kinesko testiranje hipersoničnog oružja da bi testovi „trebalo da stvore osećaj hitnosti“ u SAD. Pentagon je od tada pažljivo pratio razvoj hipersoničnog oružja u Kini.

Prošle godine, Pentagonov izveštaj se bavio pretnjom koju predstavlja DF-17. Pisalo je: „DF-17 je uspešno prošao nekoliko testova i operativno je raspoređen. Dok je DF-17 prvenstveno konvencionalna platforma, može biti opremljen i nuklearnom bojevom glavom”.

Foto AP

Pozivajući se na tvrdnju kineskog vojnog stručnjaka, Pentagon je dodao da je „primarna svrha DF-17“ udaranje po bazama i flotama u zapadnom Pacifiku.

Međutim, kineske hipersonične mogućnosti nisu ograničene na DF-17, a američki generali su to priznali u više navrata. Dana 10. marta ove godine, glavni naučnik u sektoru za nauku i tehnologiju u Odbrambenoj obaveštajnoj agenciji obavestio je američke zakonodavce da Kina trenutno nadmašuje Rusiju u pogledu podrške infrastrukturi i brojevima sistema kada su u pitanju hipersonične sposobnosti.

Podkomitet za oružane snage Predstavničkog doma slušao je svedočenje Pola Frajšlera(Paul Freisthler), glavnog naučnika za analitičku granu DIA-e, koji je tvrdio da je Kina napravila značajan napredak u stvaranju konvencionalne i nuklearno naoružane hipersonične raketne tehnologije i sposobnosti kroz intenzivne, fokusirane investicije, razvoj, testiranje i primenu.

Pored toga, Kina takođe poseduje interkontinentalnu balističku raketu DF-41 opremljenu hipersoničnim jedrećim vozilom. Raketa DF-41, koja ima radni domet veći od 14.000 kilometara, navodno bi mogla da nosi oko deset nuklearnih bojevih glava koje nezavisno gađaju, što je čini sposobnom da napadne bilo koju oblast na Zemlji.

Osim toga, Kina poseduje i protivbrodsku hipersoničnu raketu IJ-21 koja bi mogla da pogodi cilj brzinom od 3.400 metara u sekundi (11.155 stopa u sekundi) nakon putovanja brzinom od 6 maha tokom cele putanje, a zatim i brzinom od 10 maha njegovu terminalnu brzinu.

Kineske protivbrodske hipersonične rakete su opasnije, jer visoki američki komandanti veruju da rakete mogu pogoditi pokretne mete. One mogu da vrše dinamičko manevrisanje tokom ponovnog ulaska, omogućavajući im da udare u masivne brodove tokom završne faze leta. Ovo im je donelo nadimak „ubice iz nosača aviona“.

Uz ovu već snažnu Kinu, DF-27 bi mogao predstavljati značajan rizik za Sjedinjene Države, ismevajući njihove odbrambene sposobnosti protiv raketa. Pošto se spekuliše da DF-27 nosi i konvencionalno i nuklearno oružje, mogao bi se smatrati taktičkim i strateškim oružjem.

Pretnja je pogoršana činjenicom da Sjedinjenim Državama ili bilo ko od njihovih saveznika trenutno nedostaje kredibilna odbrana od kineskih hipersoničnih projektila. Mnogo je teže presresti hipersonične rakete jer se kreću brzinom bez presedana i mogu se skrenuti sa kursa.

Štaviše, iza Kine, SAD nisu bile u stanju da razviju hipersoničnu raketu. U stvari, nakon niza neuspešnih testiranja, Vašington je nedavno odlučio da napusti svoj raketni program AGM-183 ARRV kako bi se mogao fokusirati na druga hipersonična oružja koja su još u razvoju.

Značajan jaz u hipersoničnim sposobnostima između dva protivnika naterao je Sjedinjene Države da sede i gledaju. Pretnja koju predstavljaju hipersonične rakete dugog dometa Pekinga pogoršana je rastućim tenzijama u vezi sa pitanjem Tajvana između dve zemlje. Kina je nedavno simulirala vojne vežbe na moru koje okružuje Tajvan i kasnije zaključila da je „spremna za borbu“.

Vojni stručnjaci i deo osoblja Sjedinjenih Država upozorili su da je moguć sukob između dve ogromne vojske. U tom kontekstu, kineske hipersonične rakete dugog dometa, poput DF-27, mogu ugroziti neke strateške američke vojne imovine u Pacifiku.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio