REGION SAHEL NE PRIPADA ZAPADU Nebenzja: "Rusija pruža sveobuhvatnu pomoć vojsci Malija"

Đ.G.

12. 04. 2023. u 20:43

REGION Sahela ne pripada Zapadu, rekao je stalni predstavnik Rusije u organizaciji Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN, pozivajući zapadne zemlje da puste Malijce i stanovnike drugih zemalja u regionu da sami rešavaju svoje probleme uz angažovanje tih partnere koje su sami izabrali.

РЕГИОН САХЕЛ НЕ ПРИПАДА ЗАПАДУ Небензја: Русија пружа свеобухватну помоћ војсци Малија

Foto: AP Photo/Richard Drew

Na sastanku Saveta bezbednosti UN o situaciji u Maliju, predstavnik Albanije optužio je vojsku Malija i Vagnerovu grupu za kršenje ljudskih prava, a stalni predstavnik Francuske Nikolas de Rivijer najavio je neku vrstu "masakra" navodno počinjeno u jednom od naselja pre oko godinu dana.

- Rusija pruža sveobuhvatnu pomoć malijskoj vojsci, uključujući i u oblasti povećanja njene borbene sposobnosti, obuke vojnog osoblja i pripadnika policije. Naša bilateralna saradnja se odvija na zahtev Bamaka i u strogom skladu sa važećim međunarodnim pravom - rekao je Nebenzja.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući, između ostalog, ruskoj podršci, oružane snage Malija su uspele da značajno povećaju svoj potencijal u suprotstavljanju terorističkoj pretnji i da to pretvore u prave rezultate „na terenu“.

- Još jednom smo slušali negativnu reakciju jednog broja zapadnih kolega na jačanje rusko-malijske saradnje. Žao nam je što ih proganjaju pitanja geopolitičke konkurencije - naglasio je stalni predstavnik.

- Svi znaju da je destabilizacija Sahela i Malija, posebno, rezultat neodgovornih vojnih akcija zapadnih zemalja u Libiji. Dugogodišnje prisustvo zapadnih zemalja u ovom delu Afrike takođe nije dalo opipljive rezultate. S tim u vezi, pozivamo naše kolege u Savetu da priznaju svoje greške i odustanu od neokolonijalnih navika. Ovaj region ne pripada vama - rekao je Nebenzja.

On je pozvao zapadne predstavnike da prepuste „Malijanima i građanima drugih zemalja u regionu da sami preuzmu kormilo i rešavaju svoje probleme uz angažovanje onih partnera koje su sami izabrali“. I nismo dobili nikakve žalbe od afričkih partnera u vezi sa parametrima naše interakcije sa njima“, zaključio je on, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: TRAMP NAPUSTIO SUDNICU - Trenutak kad nekadašnji predsednik SAD odlazi uz velike mere obezbeđenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo