PREDSTAVLJA OPASNOST ZA AVIO-SAOBRAĆAJ: Vulkan Šiveluč nastavlja da izbacuje pepeo

Novosti online

12. 04. 2023. u 07:44

AKTIVNI vulkan Šiveluč, na udaljenom ruskom poluostrvu Kamčatka, nastavio je danas da eruptira i da izbacuje pepeo do 10 kilometara visine, zbog čega je i dalje na snazi upozorenje za avio-saobraćaj.

ПРЕДСТАВЉА ОПАСНОСТ ЗА АВИО-САОБРАЋАЈ: Вулкан Шивелуч наставља да избацује пепео

FOTO: Tanjug/AP

Jedan od najaktivnijih ruskih vulkana počeo je da eruptira nešto posle ponoći u utorak, po lokalnom vremenu, a na svom vrhuncu, šest sati kasnije, oblak pepela se proširio na površinu od 108.000 kvadratnih kilometara, prenosi Rojters.

U najnovijem biltenu Kamčatskog ogranka Geofizičkog instituta Ruske akademije nauka, navodi se: "Erupcija vulkana Šiveluč se nastavlja. Prema satelitskim podacima, emisija pepela dostigla je oko 10.000 metara nadmorske visine".

FOTO: Tanjug/AP

Crveno upozorenje koje je izdao Tim za reagovanje na vulkanske erupcije Kamčatke (KVERT) ostaje na snazi.

U njemu se navodi da vulkan "predstavlja potencijalnu opasnost za međunarodne i lokalne avio-kompanije". Nekoliko sela na istoku poluostrva prekriveno je oblakom pepela.

Stanovnicima je savetovano da ne napuštaju svoje domove bez potrebe. Prema naučnicima, pad pepela u selu Ključi je najjači u poslednjih 60 godina. Tamo je debljina sloja pepela dostigla 8 centimetara. Oko 24 sata nakon što je vulkan počeo da eruptira, zemljotres jačine 5,8 stepeni Rihterove skale pogodio je obalu Kamčatke, navodi se u izveštaju ruskog instituta.

Ruski naučnici su saopštili da je reč o naknadnom potresu zemljotresa od 3. aprila.

Na poluostrvu Kamčatka, koje se nalazi na dalekom istoku Rusije, živi oko 300.000 ljudi. Procenjuje se da je Šiveluč imao oko 60 značajnih erupcija u poslednjih 10.000 godina, a poslednja velika bila je 2007.

BONUS VIDEO: NEVEROVATNA SCENA U PARIZU: Dve Ajfelove kule u gradu svetlosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!