PAPA FRANJA IDE U BUDIMPEŠTU: Prvo apostolsko putovanje posle izlaska iz bolnice

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

11. 04. 2023. u 14:58

PAPIN napor predstavlja veliki znak njegove pastoralne pažnje prema mađarskom narodu i crkvi. Kada je 2021. boravio u Budimpešti da proslavi misu Međunarodnog euharističkog kongresa, gde su učestvovali hodočasnici iz 83 zemlje, već tada se uočavala velika naklonost Mađara prema papi Franji.

ПАПА ФРАЊА ИДЕ У БУДИМПЕШТУ: Прво апостолско путовање после изласка из болнице

Foto: AP

To je zaključak kardinala Petera Ardoa, nadbiskupa Estergoma-Budimpešte i jednog od najautoritativnijih crkvenih ličnosti, koji je već najavio kako izgledaju pripreme za papin dolazak i trodnevnu posetu, od 28. do 30. aprila, a objavio Vatikan.

Logotip odabran za ovo putovanje predstavlja krug koji simbolizuje sakrament pričešća. Logo predstavlja i simbol mosta jer je grad Budimpešta grad mostova. Cela Mađarska svojom istorijskom vokacijom smatra da treba da bude most između naroda i kultura, odnosno između Istoka i Zapada. Na logotipu će se videti i boje mađarske zastave (crvena, bela i zelena) i zastava Svete stolice (žuta i bela).

Papa će otići i u posetu slepoj deci iz instituta „Blaženi Laslo Batijani-Stratman“, a što se tumači i kao poruka za sve zdravstvene radnike.

Sveti otac je izabrao da se sa episkopima, sveštenstvom i veroučiteljima sastane u bazilici Svetog Stefana, katedrali grada Budimpešte. To je i svetilište gde se čuva desna ruka Svetog Stefana, prvog hrišćanskog kralja Ugarske. Ova relikvija je među Mađarima najviše poštovana.

Papa je već pohvalio doprinos Mađarske u zaštiti izbeglica od rata, a kardinal Ardo naglasio da je Mađarska koja ima manje od deset miliona stanovnika primila više od milion izbeglica iz Ukrajine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)