POZNATI DETALJI TRAGEDIJE U MARSELJU: Gas srušio dve zgrade?

VATROGASCI su u nedelju tokom popodneva i dalje gasili požar i pokušavali da osiguraju pristup potrazi za eventualnim preživelima u rušenju dve zgrade u Marselju. Velika tragedija dogodila se u nedelju ujutro četrdesetak minuta iza ponoći kada je došlo do jake eksplozije u četvorospratnici, koja se od toga potpuno urušila. Pretpostavlja se da je reč o eksploziji gasa. Celoga dana trajala je borba za spasavanje eventulno preživelih. Pod ruševinama se, prema rečima ministra unutrašnji poslova Žeralda Darmanena, nalazilo između četvoro i desetoro ljudi.

ПОЗНАТИ ДЕТАЉИ ТРАГЕДИЈЕ У МАРСЕЉУ: Гас срушио две зграде?

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Gradonačelnik Marselja Benoa Pajan, koji je zajedno s ministrom Darmanenom izašao na lice mesta, poručio se da, nažalost, treba pripremiti za situaciju da će biti žrtava.

Jaka detonacija probudila je čitav kvart. Među onima koji su uspeli da se spasu, bilo je petoro lakše povređenih. Ali, u zgradi je bilo još ljudi. Njima, tokom dana, nije moglo da se priđe. Popodne su bili angažovani i psi tragači.

Posle rušenja na broju 17 ulice Tivoli u 5. arodnismanu u centru Marselja, izbila je vatra, a veoma visoka temperatura otežavala je pristup spasiocima. Svuda naokolo osećao se jak miris paljevine i gasa. Tokom dana požar još nije bio u potpunosti ugašen. Vatrogasci su vodili računa da svojom intervencijom ne ugroze živote eventualno preživelih.

Evakuisano je 179 žitelja iz čitavog kvarta koji su smešteni u obližnju fiskulturnu salu. Spasavani su i stanari koji su uspeli da izađu na terase. Usled pomeranja temelja, kasnije se urušila još jedna zgrada, dok je druga znatno oštećena.

Na licu mestu je otvorena psihološka ćelija za pružanje pomoći građanima koji su, najednom, ostali bez igde ičega. Suze i krici ispunili su noć.

Reč je o starom delu grada, a građani su ogorčeni jer smatraju da, i pored tvrdnji i napora vlasti, nije dovoljno učinjeno na renoviranju starih zgrada. Ali, tek će istraga pokazati pravi razlog tragedije.

Svima je u sećanju rušenje dve zgrade, zbog lošeg održavanja, u istom gradu, u ulici Obanj, pre četiri i po godine, kada je poginulo osmoro ljudi. Ovoga puta, međutim, reč je, po svoj prilici o curenju gasa.

Prema podacima nevladinih organizacija, oko 40.000 zgrada u Marselju je u lošem stanju, a u njima živi oko sto hiljada ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna