PRIGOŽIN UPUTIO PISMO MAKRONU: Zahteva hitnu zaštitu za sina šefa Ruskog doma u Centralnoafričkoj republici (FOTO)

Đ.G.

09. 04. 2023. u 08:33

OSNIVAČ Vagnera Jevgenij Prigožin obratio se francuskom predsedniku Emanuelu Makronu sa zahtevom da obezbedi zaštitu za sina šefa Ruskog doma u Centralnoafričkoj Republici Dmitrija Sitoja. Ovo je objavila pres služba Prigožina na Telegram kanalu.

ПРИГОЖИН УПУТИО ПИСМО МАКРОНУ: Захтева хитну заштиту за сина шефа Руског дома у Централноафричкој републици (ФОТО)

Foto: Jutjub/boxwar/News23/Vikipedija

- Poštovani gospodine predsedniče! Sin Dmitrija Sitoja je francuski državljanin i živi u Francuskoj. Molim vas da date uputstva da se Dmitrijevom sinu pruži dostojna zaštita od terorista - navodi se u apelu.

Prigožin je takođe istakao da je Sitoj uložio mnogo napora u borbi protiv terorizma u Africi.

Atentat na Dmitrija Sitoja izvršen je u prestonici Centralnoafričke Republike, Bangiju, 16. decembra 2022. godine. Ruska ambasada u toj republici je precizirala da je šefu Ruskog doma stigao anonimni paket sa eksplozivom. On je eksplodirao u njegovim rukama, i Sitoj je hospitalizovan. Dana 19. decembra postalo je poznato da je Sitojevo stanje ostalo teško nakon pokušaja atentata i doneta je odluka da se on evakuiše u Rusiju.

Kasnije je na mestu atentata policija CAR pronašla cedulju sa pretnjom: "Ovo je za vas od svih Francuza. Rusi će izaći iz Afrike“. Kasnije je CAR policija privela sedam osoba koje bi mogle biti povezane sa terorističkim napadom. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova najoštrije je osudilo pokušaj ubistva Sitoja i izrazilo nadu da će odgovorni za njega biti identifikovani.

Američki televizijski kanal CNN objavio je 2019. istragu o aktivnostima kompanija povezanih sa Prigožinom. Novinari TV kanala su mesec dana prikupljali informacije u Centralnoafričkoj Republici, a takođe su ispitivali dokumente koji potvrđuju Prigožinovu vezu sa republikom. 

(newsinfrance)

BONUS VIDEO: TRAMP NAPUSTIO SUDNICU - Trenutak kad nekadašnji predsednik SAD odlazi uz velike mere obezbeđenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu