MALI KORAK NA PUTU MIRA: Reakcije na posetu Makrona i Ursule fon der Lajen Kini

Oprez. To je reč kojom bi najbolje mogao da se prokomentariše stav Kine posle trodnevne posete francuskog predsednika Emaneula Makrona u društvu predsednice EK Ursule fon der Lajen Pekingu.

МАЛИ КОРАК НА ПУТУ МИРА: Реакције на посету Макрона и Урсуле фон дер Лајен Кини

Foto: Jutjub printskrin/ The Independent

Francuski predsednik je bez okolišanja izrazio nadu da će kineski predsednik Si Đinping "dozvati rezonu Rusiju", ali mu domaćin ništa nije obećao u tom smislu. Kao najveći domet ove posete se navodi saglasnost dve zemlje da ne sme da se koristi nuklearno oružje, uz osudu napada na civilne ciljeve i eventualnog korišćenja biološkog i hemijskog naoružanja.

Belgijska radio-televizija na francuskom jeziku prenosi da u Kini "dvojac Makron – Fon der Lajen nije bio ubedljiv". I "Kurije enternasional" smatra da ova poseta nije pomerila linije u vezi s ratom u Ukrajini, uz naslov "Velika pompa, neuspeh i pogrešan korak." Belgijski "Morgen" takođe tvrdi da je poseta Makrona u Kini ostavila slab utisak.

Isti list navodi i da su Emanuel Makron i Ursula fon der Lajen primljeni različito, po principu "dobar policajac, loš policajac". Francuskom predsedniku ukazane su sve počasti. Govor predsednice EK neposredno pred dolazak u Kinu, u kom je podigla ton, ističući da će "odnosi između Kine i EU odlučujuće zavisiti od toga kako će Kina nastaviti da reaguje na rat koji vodi Putin", tome je svakako doprineo. Taj ton se sigurno nije dopao Pekingu koji je saslušao šta su imali da kažu visoki gosti iz Evrope, ali nije dao direktan odgovor na suštinska pitanja.

Zaključak je da je Kina prihvatila da uputi apel međunarodnoj zajednici, ali da ostaje "smirena i racionalna". Peking se nalazi u dobitnoj situaciji, jer mnogo toga sada zavisi od kineskog stava i delovanja, što se uklapa u želje lidera da zemlja preuzme u bliskoj budućnosti vodeću ulogu u međunarodnim odnosima.

Za belgijski "Soar" najveći dometi posete su ekonomske prirode. Francuski "Mond" primećuje da je dijalog ponovo uspostavljen, ali da trenutno ne vodi daleko i da poseta nije "poremetila diplomatsku situaciju".

- Stav Kine se jasno nije pomerio - smatra i istraživač pri francuskoj Fondaciji za strateška istraživanja Antoan Bonda, koga citira AFP.

Šire, kineska štampa je negativno primetila i to da je Emanuel Makron govorio dva puta duže od svog domaćina. Ipak, i pored svega, opšti je zaključak da je posetom Emanuela Makrona i Ursule fon der Lajen Pekingu uspostavljen kontakt i napravljen korak napred, koliko god bio mali, ka traženju mira u Evropi i svetu, pri čemu bi Kina mogla da ima ključnu ulogu.

A GDE JE BRIŽIT?

FRANCUSKI satirični mediji naglašavaju i da je Makron koristio reči koje je teško prevesti, pa je tako stavljao prevodioce na muke, pitajući se da li su uopšte mogli da razumeju sve što je hteo da kaže. Kažu i da je i u Kini redovno morao se bavi domaćim pitanjima usled napete socijalne klime, što je moglo da ga odvoji od suštine posete. Pitaju se, na kraju, i zašto je izostala predsednikova supruga Brižit, imajući u vidu da se radilo o državničkoj poseti. Emitovan je snimak s praktično identičnog mesta iz 2019, tokom prethodne Makronove posete, kada ga je pratila supruga. Ovoga puta, bila je, u isto vreme, među studentima u Marselju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!