OD PRODAVCA HOT DOGA DO PRVOG DŽELATA U UKRAJINI: Ko je Jevgenij Prigožin - vođa neustrašivih Vagnerovca

Novosti Onlajn

06. 04. 2023. u 16:29

JEVGENIJ Prigožin je šef ruske paravojne jedinice "Vagner" koja ima monstruozan mentalitet, piše britanski "San".

ОД ПРОДАВЦА ХОТ ДОГА ДО ПРВОГ ЏЕЛАТА У УКРАЈИНИ: Ко је Јевгениј Пригожин - вођа неустрашивих Вагнеровца

Foto: Jutjub/boxwar/News23/Vikipedija

Svi pripadnici ove jedinice imaju jak motiv da se bore bez odustajanja. U suprotnom, čeka ih sigurna smrt koja stiže na vrlo brutalan način - dezerteri dobijaju malj u glavu,a to posebno voli da vidi Prigožin.

Kada se nedavno jedan član "Vagnera" navodno povukao sa prve linije fronta, ubijen je na jeziv način. Prigožin je to kratko prokomentarisao: "Taj pas je i zaslužio takvu smrt".

Ko je Jevgenij Prigožin?

Jevgenij Prigožin je počeo svoju radnu karijeru kao prodavac hot dogova. Pre toga je bio u zatvoru, a završio je kao jedan od najmoćnijih i najbrutalnijih komandanata koji rade u službi ruskog predsednika Vladimira Putina. On ruskog predsednika naziva "Tata", a svoju jedinicu je navodno formirao kako bi odrađivao sve "prljave zadatke" za Kremlj, a da zauzvrat Putin zažmuri na sve kriminalne aktivnosti njega i njegove jedinice.

Od Ukrajine do Sirije i nekih sukoba u Africi, "Vagner"je uvek na prvoj liniji fronta. U svim sukobima bili su brutalniji od redovne ruske vojske kako bi skretali pažnju i krivicu sa nje.

- Momci iz Wagnera uhvatili su neke gusare. Vezali su ih, vratili u čamac, polili benzinom i zapalili. Ništa im tu nije bilo sporno, 'To je ono što radimo piratima', rekli su - opisao je jedan britanski plaćenik incident na istočnoj obali Afrike.

"Vagner" grupa mogla bi da bude ključna u ratu u Ukrajini. Po ruskim zatvorima regrutovao je sam "talog" ruskog društva - ubice, pljačkaše i silovatelje. Obećao im je da će svi biti abolirani ukoliko prežive bar šest meseci na frontu.

- Imate li još nekoga ko može da vas izvuče iz zatvora? Bog i Alah mogu, ali u drvenoj kutiji. Ja te mogu odavde izvući živog. Ali, ne vraćam te uvek živog - navodno je Prigožin govorio robijašima prilikom regrutacije.

Vojnici na prvoj liniji fronta bi dobili po dve granate - da se raznesu ako budu opkoljeni. On ne dozvoljava povlačenje i zarobljavanje. Dezerteri bi bili streljani ili pretučeni maljem

- Niko se ne povlači, niko ne uzmiče, niko ne sme da bude zarobljen - navodno je Prigožin naredio regrutima iz zatvora.

Prigožin je rođen u Lenjingradu (današnji Sankt Peterburg) 1961. godine. Odgajila ga je majka koja je radila u lokalnoj bolnici. Prigožin je diplomirao na atletskom internatu 1977. godine. Sa samo 18 godina, dobio je uslovnu kaznu od dve i po godine zbog krađe. Radio je u fabrici hemikaliji umesto odsluženja zatvorske kazne.

Samo dve godine kasnije, opljačkao je ženu uz pretnju nožem. U zatvoru je zbog toga proveo 13 godina, od čega je čak devet godina proveo u strogo čuvanom logoru.

Uspon Prigožina

Sovjetski savez raspao se 1991. godine, a on je na slobodu izašao godinu dana ranije. Otvorio je kiosk gde je prodavao hot dogove. Posao mu je dobro išao pa je vremenom preuzeo da vodi lanac restorana u Sankt Peterburgu. Vrhunac njegove karijere bio je plutajući restoran "New Island". Prilikom posete japanskog premijera Joširo Morija ruskom predsedniku Vladimiru Putinu 2000. godine, Prigožin ih je ugostio u svom restoranu "New Island".

I bivši američki predsednik Džordž Buš večerao je sa Putinom u istom restoranu 2002. godine. Ubrzo je Prigožin dobio nadimak "Putinov kuvar" iako on nije bio kuvar.

Prigožinova jedinica je navodno dobila čak 2,8 milijardi evra za jačanje svojih kapaciteta. Vremenom je on postao vrlo bogat i postao je vlasnik imanja, jahte i aviona.

BONUS VIDEO: ZELENSKI NA LINIJI FRONTA - Predsednik Ukrajine posetio vojnike u Bahmutu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)