PUTIN O UZROCIMA RATA U UKRAJINI: Obrušio se na Amerikance - govorio o obojenim revolucijama i prevratu u Kijevu

Novosti online

05. 04. 2023. u 15:47

RUSIJA će aktivno voditi uravnoteženu multivektorsku spoljnu politiku, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin na ceremoniji uručenja akreditiva ambasadora 17 zemalja.

ПУТИН О УЗРОЦИМА РАТА У УКРАЈИНИ: Обрушио се на Американце - говорио о обојеним револуцијама и преврату у Кијеву

Foto: Profimedia

Ruski predsednik je istakao da Moskva očekuje od partnera da se u odnosima pridržavaju principa ravnopravnosti. Rusija je otvorena za konstruktivno partnerstvo sa svim državama i ne namerava da se izoluje.

- Naglašavam da je Rusija otvorena za konstruktivno partnerstvo sa svim zemljama bez izuzetka. Ne nameravamo da se izolujemo od bilo koga, nemamo pristrasne, a pogotovo ne neprijateljske namere ni prema kome. Računamo na to da će se partneri u odnosima sa nama pridržavati principa ravnopravnosti i uzajamnog uvažavanja interesa - rekao je Putin.

Putin je istakao poseban položaj Ruske Federacije kao izvorne države-civilizacije.

Govoreći o odnosima sa SAD, on je istakao da se oni nalaze u dubokoj krizi.

- Odnosi Rusije i SAD, od kojih direktno zavisi globalna bezbednost i stabilnost, prolaze, nažalost, kroz duboku krizu - rekao je Putin. Kako je istakao, u osnovi te krize su "principijelno različiti pristupi formiranju savremenog svetskog poretka".

On tvrdi da je podrška Vašingtona obojenim revolucijama i, kako je rekao, državnom udaru u Kijevu, dovela do današnjeg konflikta u Ukrajini, izjavio je Putin.

Putin je napomenuo da se Rusija uvek zalagala za izgradnju rusko-američkih odnosa "isključivo na principima jednakosti, poštovanja suvereniteta i međusobnih interesa i nemešanja u unutrašnje stvari" i istakao da će se Moskva time rukovoditi i ubuduće.

Komentarišući odnose Rusije i Evropske unije, Putin je naveo da su oni u poslednje vreme degradirali.

- Šef delegacije Evropske unije koji se ovde nalazi verovatno deli mišljenje da su odnosi ove unije i Rusije poslednjih godina u velikoj meri degradirali, na naše veliko žaljenje. Razlog za to vidimo u tome što je, ostavljajući po strani osnovnu početnu misiju i funkciju razvoja ekonomske saradnje i integracije na evropskom kontinentu, EU pokrenula geopolitičku konfrontaciju sa Rusijom - ocenio je Putin ističući da je upravo EU "inicirala sukob".

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE - Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)