PENDREČENJE, PLAČ I JAUK: Pogledajte brutalnost izraelske policije nad palestinskim mladićima u džamiji Al Aksa (VIDEO)

Đ.G.

05. 04. 2023. u 13:34

SCENE nasilja izbile su u sredu ujutru na Hramovnoj gori u Jerusalimu kada su izraelske snage bezbednosti ušle u džamiju Al Aksa. Priveli su stotine palestinskih mladića koji su se zabarikadirali unutar jednog od najsvetijih islamskih mesta, uz izveštaje o premlaćivanju i policijskoj brutalnosti.

ПЕНДРЕЧЕЊЕ, ПЛАЧ И ЈАУК: Погледајте бруталност израелске полиције над палестинским младићима у џамији Ал Акса (ВИДЕО)

Foto: Tviter printskrin/Ashok Swain

Izraelska policija je na društvenim mrežama tvrdila da je više od 350 „vandala“ i „mladih koji krše zakon i maskiranih“ ispalilo vatromet i gađalo policajce kamenjem i drugim predmetima.

- Posle mnogih i dugotrajnih pokušaja da ih izvuku bezuspešnim razgovorom, policijske snage su bile prinuđene da uđu u kompleks kako bi ih izvukle - objavile su izraelske vlasti na Tviteru.

U saopštenju se dodaje da su dva policajca zadobila povrede, uz tvrdnju da su „izgrednici“ naneli štetu džamiji i „oskrnavili je“. 

Svi uhapšeni privedeni su na ispitivanje, rekli su izraelski zvaničnici.

Prema izveštajima, izraelske vlasti su upotrebile šok-bombe, gumene metke i suzavac.

Zvanična palestinska novinska agencija Vafa navela je da su desetine vernika zadobile povrede od strane izraelske policije, za koju mediji tvrde da je upotrebila prekomernu silu. Agencija je takođe navela da su izraelske snage bezbednosti sprečile lekare da uđu na lokaciju.

Nasilje je izbilo dok muslimani slave praznik Ramazan, a Jevreji se pripremaju za početak praznika Pashe u sredu uveče. Obe religije smatraju brdo hrama svetim mestom.

Muslimani su hrlili u džamiju Al Aksa nakon što su jevrejski ultranacionalisti pozvali na ritualno klanje koze u imanju. Izraelske vlasti trenutno zabranjuju drevnu praksu da bi očuvale krhki status kvo, iako to nije sprečilo neke jevrejske vernike da insistiraju na prinošenju žrtve u džamiji.

Tokom noći je iz Gaze ispaljeno najmanje devet projektila, od kojih je većinu presrela izraelska protivvazdušna odbrana. Kao odgovor, Izrael je pokrenuo vazdušne napade na ono što je opisao kao kampove za obuku Hamasa u Gazi.

Palestinska administracija osudila je napad na džamiju od strane izraelskih snaga bezbednosti kao zločin koji „prevazilazi sve crvene linije i koji će dovesti do velike eksplozije. 

Jordan, Egipat i Saudijska Arabija takođe su oštro kritikovali izraelsku upotrebu sile na svetom mestu, tvrdeći da to podriva mirovne napore u regionu, preneo je RT.

BONUS VIDEO: TRAMP NAPUSTIO SUDNICU - Trenutak kad nekadašnji predsednik SAD odlazi uz velike mere obezbeđenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)