TRAMP MOŽE NA IZBORE I AKO GA OSUDE: Optužnica protiv bivšeg šefa Bele kuće neće mu "braniti" da se kandiduje za drugi mandat

A.Vojinović

01. 04. 2023. u 08:00

NEVIN sam. Ovo je politički progon i mešanje u izbore na najvišem nivou, ikada zabeleženom. Demokrate su varale bezbroj puta, špijunirale moje kampanje, ali i koristile pravosudni sistem kao oružje za kažnjavanje političkog protivnika koji je, igrom slučaja, predsednik SAD i vodeći republikanski kandidat za prvog čoveka Amerike. Ovaj lov na veštice je presedan i obiće se o glavu Džozefu Bajdenu.

ТРАМП МОЖЕ НА ИЗБОРЕ И АКО ГА ОСУДЕ: Оптужница против бившег шефа Беле куће неће му бранити  да се кандидује за други мандат

Foto Tanjug/AP

Ovim rečima nekadašnji šef Bele kuće Donald Tramp, reagovao je na optužnicu koju je sud na Menhetnu podigao protiv njega zbog uloge u prikrivanju afere sa porno glumicom Stormi Denijels teške 130.000 dolara. Tako se Tramp posle nekoliko burnih godina i "zveckanja" drugim optužbama i čak dva pokušaja opoziva suočio sa krivičnim postupkom. Postao je prvi bivši predsednik SAD kome je to "pošlo za rukom".

Lider republikanaca će pred krivični sud u Njujorku biti izveden u utorak, preneo je Si-Bi-Es. Tačke optužnice zasad nisu poznate, ali bi mogao da se suoči sa više od 30 tačaka. Krivični postupak, čak ni presuda, neće mu, međutim, braniti da uđe u trku za drugi mandat. Po američkom Ustavu, predsednički kandidat mora da ispuni tri uslova: da je rođen u SAD, da ima najmanje 35 godina i da je američki državljanin minimum 14. Ali, postupak će mu stvoriti probleme, najpre u matičnoj stranci, koja tek treba da izabere svog kandidata za izbore 2024. godine.

Ubrzo pošto je vest o podizanju optužnice preplavila portale svih svetskih medija, ispred Trampove rezidencije u Mar a Lagu na Floridi okupile su se njegove pristalice da mu pruže podršku. Reči kritike na račun odluke njujorškog suda stigle su od partijskih kolega. Guverner Floride Ron Desantis, poručio je da je "okružni tužilac Menhetna Alvin Brag, koga podržava Soroš, dosledno koristio zakon da bi umanjio težinu krivičnih dela i opravdao nedolično ponašanje." Sada "nateže" zakon da bi ciljao na političkog protivnika. Bivši potpredsednik u Trampovoj administraciji Majk Pens rekao je "da je optužnica bez presedana sramna i da je Brag bio politički motivisan".

Za razliku od republikanaca, Bajden se juče nije oglašavao, dok su demokrate slučaj propratile komentarom "da niko nije iznad zakona".

OTVORILA ŠAMPANjAC

GLUMICA Stormi Denijels, koja je ranije primila mito od 130.000 dolara od Trampovog advokata Majkla Koena da ćuti o aferi sa Trampom uoči izbora 2016. godine, pozdravila je juče optužnicu protiv bivšeg predsednika SAD. "Hvala svima na podršci i ljubavi! Dobijam toliko poruka da ne mogu da stignem svima da odgovorim, a takođe, ne želim da prolijem šampanjac - napisala je ona na "Tviteru".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)