KRAJ JEDNE ERE? Vatikan odbacio "doktrinu otkrića"

Tanjug

30. 03. 2023. u 15:23

VATIKAN je danas formalno odbacio "doktrinu otkrića" iz kolonijalne ere, korišćenu pre nekoliko vekova da bi se opravdala evropska osvajanja Afrike i Amerike, rekavši da "to nije deo učenja Rimokatoličke crkve".

КРАЈ ЈЕДНЕ ЕРЕ? Ватикан одбацио доктрину открића

Foto: D. Balšić

Vatikan je u saopštenju svojih odeljenja za kulturu i ljudski razvoj priznao da su kolonijalne sile koristile papske dokumente iz 15. veka da daju legitimitet svojim postupcima, koji su uključivali ropstvo, preneo je Rojters.

Odeljenja su posebno pomenula papska dokumenta Dum Diversas iz 1452, Romanus Pontifex iz 1455. i Inter Caetera iz 1493. godine. Istorijska istraživanja jasno pokazuju da papski dokumenti o kojima je reč, pisani u određenom istorijskom periodu i povezani sa političkim pitanjima, nikada nisu smatrani ekspresijom rimokatoličke vere, saopštila su odeljenja.

Ona su navela su da su "konkurentske kolonijalne sile vršile njihovu manipulaciju u političke svrhe kako bi opravdale nemoralne postupke protiv autohtonih naroda, koje su povremeno vršile bez protivljenja crkvenih vlasti".

Vatikanska odeljenja su priznala da dokumenta, koja su dala političko pokriće španskim i portugalskim osvajanjima u Africi i Americi, "nisu adekvatno odražavali jednako dostojanstvo i prava autohtonih naroda“.

Jedino je ispravno da prepoznamo ove greške, priznamo strašne posledice politike asimilacije i bol koji su iskusili autohtoni narodi i tražimo da nam oproste, navela su vatikanska odeljenja. Rimokatolička crkva dugo je optuživana da je bila saučesnik u kolonijalnom osvajanju koje su počinili zapadni osvajači i njihovi potomci, koji su tvrdili da šire hrišćansku veru.

BONUS VIDEO: Davne 1991. godine napustio nas je Mića Tatić, ono što je snimao i dalje živi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...