SUD DONEO ODLUKU: Pens mora da svedoči pred velikom portom o razgovorima sa Trampom

Tanjug

29. 03. 2023. u 09:03

AMERIČKI Federalni sud presudio je da bivši potpredsednik SAD Majkl Pens mora da svedoči pred velikom porotom o razgovorima koje je vodio sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom neposredno pred događaje iz 6. januara 2021, kada su Trampove pristalice upale u Kapitol.

СУД ДОНЕО ОДЛУКУ: Пенс мора да сведочи пред великом портом о разговорима са Трампом

Foto AP

Kako prenosi Rojters, u presudi se navodi da Pens i dalje može da odbije da odgovara na pitanja u vezi sa svojim postupcima iz tog perioda, kao i da Pens ima pravo da se žali na tu odluku.

Si-En-En navodi da je ovakva presuda pobeda specijalnog savetnika Džeka Smita, koji je ranije ove godine pozvao Pensa na svedočenje i objavljivanje dokumenata.

Nekoliko dana nakon što su objavljene vesti o sudskom pozivu Pensu, on i njegovi savetnici su nagovestili da će bivši potpredsednik osporiti sudski poziv u skladu sa ustavnom klauzulom o govoru ili debati, koja štiti poslanike od određenih radnji za sprovođenje zakona koje su povezane sa njihovim državničkim dužnostima.

- Boriću se protiv poziva Bajdenovog Ministarstva pravde da se pojavim pred velikom porotom jer verujem da je to neustavno i bez presedana - rekao je tada Pens.

On je sugerisao da se ustavna klauzula odnosi i na njegove postupke iz 2021. koje tužilaštvo istražuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri