RADO NEMCI IDU U ŠTRAJK: Radnici u "pilot-projektu" budućih sporova sa poslodavcima

I. Stanojević

29. 03. 2023. u 06:00

NEMAČKA je na prekretnici u mnogim segmentima, a jedan su i štrajkovi.

РАДО НЕМЦИ ИДУ У ШТРАЈК: Радници у пилот-пројекту будућих спорова са послодавцима

FOTO: AP/Tanjug

Protest upozorenja, kreiran kao 24-satni alarm radnika koji traže veće plate zbog skoka cena i pada standarda, po svoj prilici, neće ostati jednokratni potez. Naprotiv, kako komentarišu domaći mediji, zapravo je prethodnica budućih sporova oko zarada jer će, usled nedostatka radne snage i time ojačane pozicije zaposlenih, protesti postati uobičajena praksa.

Dojče vele navodi da bi nekim poslodavcima mogao da zastane dah zbog aktuelnih zahteva za dizanjem plata. Sindikat javnog sektora Ver.di traži 10,5 odsto veće plate i mesečno povećanje od najmanje 500 evra, dok železničari hoće 12 odsto i bar 650 evra više mesečno. Time sindikati žele da nadoknade gubitak kupovne moći izazvan visokom inflacijom.

Inflatornu spiralu vlasti u Berlinu pravdaju ratom u Ukrajini, čime indirektno, priznaju da je ova, najjača evropska privreda, decenijama počivala na jeftinim ruskim energentima, naročito gasu. Neki ekonomisti sada radničke zahteve ocenjuju previsokim i upozoravaju da će to, povratno, podići stopu inflacije i cene, što će, vele, imati potencijalno ekonomski štetne posledice.

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard, nedavno je upozorila da će zaposleni i kompanije morati podjednako da podnesu teret nove situacije.

MANjAK RADNIKA BEZ PRESEDANA

POSTOJI i postojaće manjak (kvalifikovane) radne snage. To dokazuju najnovije prognozae Instituta za tržište rada i istraživanja zanimanja (IAB), pri Saveznom zavodu za zapošljavanje. Za ovu godinu IAB očekuje povećanje od 340.000 radnih mesta koja podležu doprinosima za socijalno osiguranje. Broj zaposlenih dostići će novi maksimum od 46 miliona.

- Radnika fali koliko decenijama nije. Zato se firme trude da zadrže zaposlene - kaže Enco Veber, šef odeljenja IAB za makroekonomske analize.

- Ako svaka strana pokuša da smanji svoje gubitke, moglo bi da se dogodi da veće profitne marže, plate i cene jedni druge guraju naviše - poručila je ona. Sindikati, međutim, ne vide taj problem.

- Govoriti o spirali plata i cena je besmislica. Ako spojim sve naše zahteve, tražimo manje od inflacije - ističe šef Verdija Frenk Verneke.

Predsednik Nemačkog instituta za ekonomska istraživanja Marsel Fračer ne veruje da preti spirala rasta plata i cena. To je mit, kaže, jer su zaposleni lane imali prosečan realni gubitak plata od tri odsto, a 2023. će to verovatno biti, još dva odsto. Klemens Fuest, predsednik Instituta Ifo iz Minhena, smatra da će se ipak doći do kompromisa.

- Mislim da će poslodavci donekle popustiti, ali i tu ima granica, pa očekujem rast plata od oko sedam odsto. To bi i dalje bilo ispod stope inflacije, ali bi rasteretilo privatna domaćinstva i zaposlene - kaže Fuest za Dojče vele.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije