ŠTRAJK PARALISAO NEMAČKU: Građani pokazali kapacitet pobune, kakav im nikada nije bio svojstven

I. Stanojević

28. 03. 2023. u 06:00

CELA Nemačka, sa oko 85 miliona stanovnika, juče je paralisana u štrajku bez presedana od Drugog svetskog rata.

ШТРАЈК ПАРАЛИСАО НЕМАЧКУ: Грађани показали капацитет побуне, какав им никада није био својствен

FOTO: AP/Tanjug

Analitičari ističu da je reč o svojevrsnoj prekretnici, jer su Nemci pokazali, sebi apsolutno nesvojsven, štrajkački kapacitet. Vozovi i autobusi su stali, avioni se prizemljili, izuzev onih koji su poletali i sletali sa aerodroma u Berlinu i Diseldorfu. Železnički operater "Dojče ban" otkazao je sve međugradske železničke usluge. Potpuno je zamrznut gradski prevoz u sedam od 16 saveznih pokrajina. Dva sindikata, železničara i zaposlenih u saobraćaju (EVG), kao i uslužnih delatnosti Ver.di, udružila su snage u nezapamćenom upozorenju, tražeći veće plate od onih koje nude poslodavci.

Sindikat Ver.di predstavlja oko 2,5 miliona zaposlenih u javnom sektoru, uključujući javni transport i aerodrome, dok EVG predstavlja oko 230.000 ljudi iz "Dojče bana" i autobuskih kompanija. Sindikati svoj zahtev za većim platama pravdaju poskupljenjima, a traže i bolje uslove rada za oko 2,7 miliona zaposlenih u javnom sektoru i saobraćajnim delatnostima. Iako anketa pokazuje da 55 odsto građana podržava štrajk, organizatori od danas obećavaju povratak na uobičajen režim.

Ovo je jedan u nizu štrajkova koji su, tokom prethodnih meseci, pogodili najveće evropske ekonomije, usled rasta cena hrane i energenata. Osnovni troškovi u Nemačkoj skočili su za 9,3 odsto u odnosu na godinu ranije, a pritisak na cene ostao je, uprkos pokušaju Evropske centralne banke da zaustavi skok povećanjem kamatnih stopa.

Ver.di za javne službenike, po čijim platama se ravnaju i primanja mnogih zaposlenih na aerodromima i u gradskom prevozu, traži 10,5 odsto više i da najmanje povećanje bude 500 evra mesečno bruto. Odbijena je ponuda poslodavca za povećanje od pet odsto u dve faze, i jednokratnu isplatu 2.500 evra. Slično su sindikatu EVG ponudile Nemačke železnice i još pedesetak železničkih preduzeća. EVG to odbija, tražeći 12,5 odsto više plate, a najmanje 650 evra mesečno, piše "Dojče vele".

"ER SRBIJA" DO BERLINA I DISELDORFA

DO Berlina i Diseldorfa, "Er Srbija" je juče nesmetano letela, dok su zbog štrajka, polasci do Frankfurta, Štutgarta i Nirnberga odloženi za danas. "Letovi 'Er Srbije' između Beograda Berlina i Diseldorfa obavljeni su po redu letenja dok su letovi između Beograda i tri nemačka grada Frankfurta, Štutgarta i Nirnberga odloženi, o čemu su putnici direktno obavešteni", saopštila je "Er Srbija".

Na oštre kritike Karin Velge, predsednice Udruženja opštinskih i gradskih poslodavaca "da je štrajk preteran i ne šteti samo ugledu javnog prevoza, nego i ukupnom ugledu Nemačke kao privredne lokacije", čelnik sindikata Ver.di Frank Verneke poručio je da je "bolje da se jedan dan u Nemačkoj ništa ne kreće i da se onda postigne prihvatljiva ponuda, nego da se borba za radnička prava protegne nedeljama, što bi teže pogodilo građane i privredu".

- Uprkos svoj paljbi po nama, od početka godine imamo 70.000 novih članova. To je najjači priliv članova od našeg osnivanja pre više od dve decenije - kaže Verneke. - Ovo je akcija preživljavanja za milione radnika usled visoke inflacije. Obustava rada je bila najavljena blagovremeno da bi svi mogli da se pripreme, a štrajkači nemaju nameru da "teraju inat" i tokom uskršnjih praznika.

Oprečnog mišljenja je Martin Burkert, vođa EVG koji je za "Augzburger algemajne" rekao da bi do novih štrajkova moglo bi da dođe upravo za Uskrs.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista