BRUTALAN ODGOVOR MEDVEDEVA NEMCIMA: "Ukoliko uhapsite Putina, momentalno sva raspoloživa sredstva kreću na Bundestag"

Novosti Onlajn

23. 03. 2023. u 08:22

ZAMENIK predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da ukoliko bi nemačke vlasti odlučile da sprovedu odluku Međunarodnog krivičnog suda, koji Moskva ne priznaje, o hapšenju predsednika Rusije Vladimira Putina, to bi bilo ravno objavi rata.

БРУТАЛАН ОДГОВОР МЕДВЕДЕВА НЕМЦИМА: Уколико ухапсите Путина, моментално сва расположива средства крећу на Бундестаг

FOTO: AP/Tanjug

U intervjuu vodećim ruskim medijima, uključujući Sputnjik, Medvedev se osvrnuo na odluku Međunarodnog krivičnog suda koji je izdao „nalog za hapšenje“ ruskog lidera Vladimira Putina. On je istakao da je sud pravno ništavan i međunarodnopravno nemoćan, te da ništa značajno nije uradio od momenta svog nastanka.

Po oceni Medvedeva, odluke suda, poput poslednje o hapšenju Putina, stvaraju ogroman negativan potencijal.

- Pojedine budale, kreteni poput nemačkog ministra pravde kažu: 'Ako on dođe, uhapsićemo ga'. On je pravnik, da li on razume šta to znači? Jasno je da se ta situacija neće nikada realizovati, ali evo zamislimo da je, na primer, došlo do toga. Aktuelni lider nuklearne države stigao je na teritoriju, recimo, Nemačke i uhapšen je. Šta to znači? Objava rata Rusiji - rekao je Medvedev i dodao da bi u tom slučaju sva ruska sredstva poletela u Bundestag i kancelariju saveznog kancelara.

Takođe je upitao na osnovu čega Međunarodni krivični sud želi da sudi stranim zemljama ili liderima strane zemlje ako ta zemlja nije prihvatila njegovu jurisdikciju?

- Stoga je njegova kompetencija za nas ne samo sumnjiva, nego ništavna, što je već rečeno - poručio je Medvedev.

Ranije je ministar pravde Nemačke Marko Bušman izjavio da će Putina uhapsiti ukoliko dođe u Nemačku. Nemački kancelar Olaf Šolc pozdravio je odluku Međunarodnog krivičnog suda o izdavanju „naloga za hapšenje“ ruskog predsednika, istakavši da „niko nije iznad zakona“.

Zapad želi da raskomada Rusiju

Zapad želi da destabilizuje političku situaciju u Rusiji i da razbije zemlju na delove koji ne bi imale mogućnost da se brane i na kraju bi izgubili svoja nacionalna bogatstva u zamenu za ulazak u NATO, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

- Šta će im takva država koja ima ogromnu teritoriju i najozbiljniji nuklearni štit, koja pritom ne sluša Amerikance? Apsolutno ni za šta. Želja Zapada je veoma jednostavna: destabilizovati političku situaciju, raskomadati zemlju na delove dovoljno velike da bi sa svakim od njih mogli da se dogovore, izvršiti denuklearizaciju i demilitarizaciju svakog tog dela, a onda doći i ponuditi svoje usluge (za zaštitu tih teritorija) - rekao je Medvedev.

Kako je dodao, „ti delovi bi imali šanse čak i u NATO da uđu“, posebno kada bi podelili nacionalna bogatstva Rusije.

- Tako da su njihove namere jasne - ocenio je Medvedev.

Odnosi sa Zapadom najgori u istoriji

Odnosi Rusije i Zapada su veoma loši, nikada u istoriji nisu bili gori - rekao je Medvedev. Ne gaje se iluzije da će Rusija uskoro početi da komunicira sa Zapadom, trenutno nema izgleda za takvo nešto, dodao je on.

Istovremeno je priznao da su mu današnji zapadni lideri neprijatni. Po njegovom mišljenju, kod lidera Evropske unije primećuje se katastrofalan pad kompetencije i elementarne pismenosti.

- Neću imenovati pojedinačno, i sami znate o kome se radi. Ima i muškaraca i žena. Oni su, verovatno, bili dobri stručnjaci u svojim oblastima. Ali ih ne treba ni na puškomet pustiti blizu praktične politike, jer su izuzetno lakomisleni, a to je veoma, veoma tužno - konstatovao je Medvedev.

Kako je dodao, pregovaranje sa drugim zemljama je besmisleno u određenim situacijama, a u pojedinim slučajevima dogovori su kontraproduktivni.

- Koliko ja pamtim, mi se ceo život dogovaramo. U ovom slučaju ne mislim na sovjetski period, nego na postsovjetski. O svemu i svačemu, i partnerstvu sa NATO-om i naprednom strateškom partnerstvu sa EU. Ali, nažalost, sve je bilo poništeno u jednom momentu. A pre toga su uopšte prestali da nas slušaju - rekao je Medvedev.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: SITUACIJA SE ZAOŠTRAVA: Policija u Parizu protiv demonstranata koristi suzavac i dimne bombe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZELENE VEŠTINE U LJUDSKIM RESURSIMA: Zaštitimo životnu sredinu kroz svoj rad