SPORNO SUROGAT MAJČINSTVO U ITALIJI: Ne za priznavanje takvog roditeljstva

POSLE protesta u Milanu zbog ograničavanja upisa u matične knjige, odlukom Prefekture sa zahtevom Opštini toga grada, a na podsticaj Ministarstva Unutrašnjih poslova da se prekine zavođenje dece istopolnih roditelja u matične knjige, a u nedostatku Zakona koji reguliše tu materiju, Vlada je odlučila da reaguje momentalno u donošenju normativa o ograničavanju trgovine novorođenom decom za račun poručioca.

СПОРНО СУРОГАТ МАЈЧИНСТВО У ИТАЛИЈИ: Не за признавање таквог родитељства

Foto Shutterstock

Već dugo vremena partija desnice „Italijanska braća“ traži da se stavi na skupštinsku diskusiju Zakon o sankcionisanju usluge "iznajmljivanja" materice, pa je planirano da se najkasnije za dva dana stavi na glasanje. „Ako dve osobe istog pola traže priznavanje, odnosno upis u matične knjige deteta koje je preprodano, a kao sopstveno dete, znači da je ono uzeto iz inostranstva.

Taj čin iznajmljivanja materice, uobičajeno za 100.000 evra, u Italiji je zabranjen Zakonom još iz 2004. godine, potvrđenim na Kasacionom sudu pre koju godinu u „znak zaštite dostojanstva žene i izbegavanja rizika iskorišćavanja onih koje žive u situaciji ekonomskih teškoća, radi zaštite maloletnika i namere da se pravno onemogući veza koja je sa roditeljima samo virtuelna“.

Ko želi tome da pribegne mora da ode u Grčku, Veliku Britaniju, Holandiju, Albaniju, Ukrajinu, Poljsku, Rusiju ili SAD, ima još zemalja „altruista“, i koristi surogat materinstva koje uobičajeno košta 100.000 evra od kojih ženi koja je spremna na to stigne samo 15-20.000 evra.  

Znači, nije reč o usvajanju deteta koje ima zakonski put, već o pravim „međunarodnim sajmovima“, podvlači ministar za jednakost polova i familiju Euđenija Roćela, u Italiji ne samo da je zabranjeno "iznajmljivanje" materice, već i propaganda za takav čin, jer smo stigli do trgovine i ropstva ženskog tela. Oni koji su to već uradili, ili su na putu da urade u inostranstvu moraju znati da kada se vrate u Italiju sa detetom ne priznaju se kao roditelji, priznaje se samo biološki rodtelj, a problem se ukazuje tako što ti parovi ne prihvataju biološkog roditelja i traže da u matičnu knjigu budu upisani oboje kao roditelji.  

Poslednji dostupni podaci pokazuju da je već 3.000 osoba koje svake godine idu ka heterogenoj oplodnji, ponajviše su parovi homoseksualaca, "materica u najam", što u Italiji predstavlja krivično delo, koje nažalost nikada do sada nije sankcionisano. „U Italiji se ne prodaju delovi ljudskog tela, zbog čega bi nečija materica bila izuzetak“, podvlači ministarka Roćela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POJAVIO SE NOVI SNIMAK! Evo kako je Novak Đoković pogođen flašom u glavu (VIDEO)