SIJEVA PORUKA NAKON SLETANJA U MOSKVU: Rusija i Kina su stvorile novi model međudržavnih odnosa (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

20. 03. 2023. u 12:28

VEOMA mi je drago da, na poziv predsednika Vladimira Putina, ponovo dođem u državnu posetu našem bliskom susedu. U ime kineske vlade i naroda izražavam iskrene pozdrave i najbolje želje vladi i narodu Rusije, navodi se u pisanoj izjavi predsednika Kine Si Đinpinga, koja je objavljena nakon njegovog dolaska u Moskvu.

СИЈЕВА ПОРУКА НАКОН СЛЕТАЊА У МОСКВУ: Русија и Кина су створиле нови модел међудржавних односа (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP photo

- Kina i Rusija su dobri susedi i pouzdani partneri, povezani planinama i rekama. Pre deset godina, tokom moje prve posete Ruskoj Federaciji kao predsednika Narodne Republike Kine, predsednik Vladimir Putin i ja smo otvorili novu stranicu u sveobuhvatnom razvoju kinesko-ruskih odnosa. Tokom ovih 10 godina bilateralne veze su jačane i razvijane na bazi nesvrstanosti, nekonfrontacije i nisu usmereni protiv trećih država - stvoren je novi model međudržavnih odnosa u duhu međusobnog poštovanja, miroljubivog suživota i uzajamno korisne saradnje - istakao je kineski lider.

Po njegovim rečima, političko međusobno poverenje se stalno produbljuje, praktična saradnja se širi, na međunarodnoj areni se održava bliska i efikasna saradnja.

- Prijateljstvo je zauvek duboko ukorenjeno u srcima ljudi. Razvoj kinesko-ruskih odnosa ne samo da donosi opipljive koristi narodima dveju zemalja, već i daje značajan doprinos napretku celog sveta - istakao je on.

- Kina i Rusija, kao velike sile i stalne članice Saveta bezbednosti UN, igraju važnu ulogu u međunarodnim poslovima. U svetu koji je daleko od mira, Kina je spremna zajedno sa Rusijom da odlučno podrži međunarodni sistem usredsređen na UN, da čuva svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu i fundamentalnim normama međunarodnih odnosa zasnovanim na ciljevima i principima Povelje UN, da podržavaju istinski multilateralizam, promovišu multipolarnost u svetu i demokratizuju međunarodne odnose, promovišu razvoj globalnog upravljanja u pravednijem i racionalnijem pravcu - objasnio je kineski lider.

Foto: Tanjug/AP photo

On je naveo i da očekuje da će tokom posete sa predsednikom Vladimirom Putinom detaljno razmeniti mišljenja o pitanjima bilateralnih odnosa i važnim regionalnim i međunarodnim temama od obostranog interesa i izneti plan razvoja strateške i praktične saradnje.

Predsednik Kine Si Đinping nalazi se u trodnevnoj poseti Rusiji.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

SEVERNA KOREJA LANSIRALA DVE BALISTIČKE RAKETE: Odgovor na manevre SAD i Južne Koreje (fotografije)


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KO IMA PREDNOST? Slika raskrsnice posvađala korisnike mreža - mnogi se zalete i POGREŠE