BUNDESTAG NA USTAVNOM SUDU? Smanjenje broja mandata dobilo zeleno svetlo, ali demohrišćani najavili tužbu

I. Stanojević

20. 03. 2023. u 12:17

NAJVEćI parlament na svetu posle kineskog, nemački Bundestag, napravio je prvi korak ka smanjenju broja mandata, ali se odmah našao u klinču opozicije koja je najavila tužbu Ustavnom sudu. Demohrišćani (CDU) smatraju reformu izbornog zakona manipulacijom, a sa ovom ocenom slaže se i stranka Levice. Posle višegodišnjeg natezanja i žučne rasprave uoči minulog vikenda, dugo najavljivana reforma izbornog procesa dobila je zeleno svetlo Donjeg skupštinskog doma. Nacrt zakona treba da usvoji i drugi dom, Bundesrat, ali najavljena tužba preti da promeni uobičajenu skupštinsku proceduru.

БУНДЕСТАГ НА УСТАВНОМ СУДУ? Смањење броја мандата добило зелено светло, али демохришћани најавили тужбу

Foto: AP

U završnoj debati o planiranom smanjivanju Bundestaga, opozicioni političari optužili su vladajuću "semafor koaliciju", koju čine socijaldemokrate, liberali i Zeleni, da "kroji svoje pravo glasa da bi ostala na vlasti". Lider Hrišćansko-socijalne unije (CSU) bavarske "sestre" CDU, Aleksandar Dobrint, izrazio je nadu da će federalni ustavni sud odbaciti reformu pre sledećih saveznih izbora.

Predložene izmene zakona su, dodao je, "čin nepoštovanja", usmeren protiv opozicionih stranaka da bi se zacementirale pretenzije na vlast koje ima vladajuća koalicija. Semafor na taj način, kaže Dobrint, dovodi u pitanje "pravo na postojanje CSU", a želi i da "izgura Levicu iz parlamenta". To je jedan od razloga zašto je nacrt "pogrešan, manjkav i neustavan", navela je opozicija.

- Poslanička grupa CDU/CSU se neće pomiriti sa takvom reformom izbornog zakona - rekao je lider ove frakcije Fridrih Merc posle glasanja u Bundestagu, gde je 400 poslanika bilo za, 261 protiv, dok se 23 uzdržalo.

Ova poslanička grupa ima za cilj takozvanu reviziju apstraktnih normi pred Ustavnim sudom. Iza ove glomazne i nejasne formulacije krije se namera da sudije u Karlsrueu ispituju novu pravnu normu iz svih uglova. Preduslov je prijava koju mora da podrži najmanje četvrtina poslanika Bundestaga.

Govor predstavnika CSU pobrao je mnogo aplauza i među poslanicima Levice, što je raritet u nemačkom parlamentu, podseća Dojče vele. S druge strane, u odbranu "zakasnele reforme" stao je poslanik vladajuće Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) Sebastijan Hartman. Cilj izmena zakona je, tvrdi, "jednostavno i razumljivo pravo glasa".

- Jedinstvena je pojava u posleratnoj istoriji Nemačke da trenutna politička većina u parlamentu donosi zakon u svoju korist, odnosno nastoji da sebi obezbedi nastavak vladavine posle sledećih izbora - poručio je bavarski premijer Markus Zoder (CSU). - To je ogromna manipulacija i kao takva apsolutno neustavna. Ovo nije prihvatljivo. Zato ćemo podneti žalbu. Ovo je napad na demokratiju i na savezni poredak naše zemlje.

Jan Korte, šef frakcije Levice, optužio je vlast za aroganciju. Zamenica lidera levičarske frakcije Gezine Loc, prekorila je vlast da joj je glavna briga kako da eliminiše levičarsku kritiku.

Dojče vele napominje da je upravo nemačka opozicija, koja najavljuje tužbu, najviše profitirala od sadašnjeg izbornog sistema. Velika većina Nemaca smatra ne samo da je parlament preveliki, nego i preskup. Za ovu godinu iz državne kase za Bundestag će otići oko 1,4 milijarde evra.

UKIDAJU SE KRIVCI ZA "NADUVAVANjE"

REFORMOM bi Bundestag, koji je "porastao" na 736 poslanika, od narednih izbora bio trajno smanjen na 630 mesta. Prvobitno je ideja bila da broj mandata bude 598, ali se od toga odustalo. Smanjenje se postiže ukidanjem takozvanih mandata za preklapanje i izjednačavanje, što je, do sada, bilo krivac za "naduvavanje" Bundestaga. Prema novim pravilima, u budućnosti bi moglo da se desi da kandidat dobije svoju izbornu jedinicu direktno, ali da i dalje ne uđe u Bundestag, što je posebno razbesnelo CSU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!