KRITIKA KINESKOG PREDLOGA: Bela kuća protiv momentalnog prekida vatre u Ukrajini

Novosti online

17. 03. 2023. u 22:20

SJEDINjENE Američke Države protive se momentalnom prekidu vatre u Ukrajini, smatrajući da to neće doprineti postizanju trajnog mira, saopštio je koordinator strateških komunikacija Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi.

КРИТИКА КИНЕСКОГ ПРЕДЛОГА: Бела кућа против моменталног прекида ватре у Украјини

foto: (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

On je pozvao kinesko rukovodstvo, koje je iznelo inicijativu o trenutnom prekidu vatre u Ukrajini, da stupi u kontakt ne samo sa Moskvom, koju će sledeće sedmice posetiti kineski lider Si Đinping, nego i sa Kijevom.

„Prekid vatre u ovom trenutku u suštini bi predstavljao ratifikaciju onoga što je zauzela Rusija. Ne smatramo da je to korak u pravcu pravednog i trajnog mira“, rekao je Kirbi.

Istovremeno je izrazio zabrinutost da bi pokušaji kineskog posredovanja u rešavanju sukoba u Ukrajini mogli da budu jednostrani. Kirbi je pozvao Si Đinpinga da stupi u kontakt i sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim.

„I dalje smatramo da je veoma važno da on čuje i ukrajinsku stranu, a ne samo Vladimira Putina i rusku tačku gledišta“, poručio je Kirbi.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Kine objavilo dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o rešavanju konflikta u Ukrajini, a kao najvažnija stavka navodi se momentalni prekid borbenih dejstava i prelazak na mirovne pregovore.

Kineski predsednik Si Đinping će na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina boraviti u poseti Rusiji od 20-22. marta, objavio je ranije Kremlj.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA: Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo