URANIJUM PRONAĐEN BLIZU ČADA: Umesto deset našli 18 burića

I. Stanojević

17. 03. 2023. u 22:23

SNAGE u istočnoj Libiji pronašle su uranijum, čiji je nestanak dan ranije obelodanila Međunarodna agencija UN za atomsku energiju (IAEA). Svih deset nestalih buradi otkriveno je u blizini granice sa Čadom. Kaled Mahdžub, šef medijske jedinice Libijske nacionalne armije, koja se povremeno, u prošlosti, borila zajedno sa borcima iz Čada, kaže da je pronađeno deset nestalih buradi, ali se na video-snimku koji je poslao vide radnici kako broje - 18 burića!

УРАНИЈУМ ПРОНАЂЕН БЛИЗУ ЧАДА: Уместо десет нашли 18 бурића

Foto: EPA

IAEA je upozorila da bi nestali uranijum mogao predstavljati problem radiološke i nuklearne bezbednosti. Inspektori UN za nuklearni nadzor otkrili su da je 2,5 tone prirodnog uranijuma nestalo sa jednog libijskog nalazišta koje nije pod kontrolom međunarodno priznate vlade u Tripoliju.

Mahdžub je rekao da je to mesto skladište prema granici sa Čadom koje je IAEA posetila 2020. godine i da je zapečaćeno crvenim voskom. "Burad su pronađena oko pet kilometara od skladišta", dodao je on. Mahdžub je spekulisao da je grupa iz Čada upala u skladište i uzela buriće u nadi da bi mogli da sadrže oružje ili municiju, ali da su ih, ubrzo, napustila.

Libijska nacionalna armija, glavna istočna vojna snaga, kojom je komandovao Halifa Haftar, bila je u ratu sa zapadnim snagama od 2014-2020. godine, a 2019. je krenula u napad na Tripoli, u nastojanju da preuzme kontrolu nad tamošnjom vladom. Otkako je taj sukob okončan prekidom vatre, politički proces koji ima za cilj ponovno ujedinjenje Libije je zakočen, a istočne frakcije odbacuju legitimitet međunarodno priznate administracije u Tripoliju.

Libijsku nacionalnu armiju je u sukobu podržala ruska privatna vojska "Vagner", za koju su eksperti UN potvrdili da je 2020. godine rasporedila do 1.200 boraca u Libiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!