PENZIONA REFORMA ZAPALILA FRANCUSKU: Nastavljaju se protesti, desetine hiljada ljudi na ulicama (FOTO/VIDEO)

PROTESTI su se u petak nastavili širom Francuske. Odlukom da proguraju penzijski zakon "na silu", na osnovu člana Ustava koji omogućuje zaobilaženje glasanja u skupštini, francuske vlasti su rasplamsale strasti.

ПЕНЗИОНА РЕФОРМА ЗАПАЛИЛА ФРАНЦУСКУ: Настављају се протести, десетине хиљада људи на улицама (ФОТО/ВИДЕО)

Protesti i starijih i mladih protiv vladine penzione reforme u Francuskoj, Foto AP

Analitičari smatraju da su vlasti ovim potezom doprinele da se oživi protest za koji se mislilo da je dostigao limite. U delovima Pariza oko velikih bulevara, u blizini Trga Konkord, oko poznatih hotela i butika, i dalje, na putu manifestanata, juče ujutro su na svakom pedlju bili primetni tragovi pobune, sa ostacima zapaljenih barikada. Građani su se sami organizovali da lopatama i metlama pokupe ostatke, imajući u vidu da radnici gradske čistoće štrajkuju.

Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova, u četvrtak uveče u Francuskoj je spontano protestovalo oko 60 hiljada ljudi, od čega 10 hiljada u Parizu. Manifestacije i sukobi ređali su se od Marselja, preko Nanta i Rena do Lila, a posebno napeto bilo je u Parizu, gde je uhapšeno više od 250 izgrednika. Ukupno je u zemlji privedeno preko 300 osoba.

Manifestacije su se nastavile i u petak u glavnom gradu, ali i u Bordou, Renu, Eksu, Ruanu, Lilu... I štrajkovi dobijaju na intenzitetu. Na pariskim ulicama nagomilalo se oko deset hiljada tona smeća. Pedesetak specijalaca je sprovelo akciju ispred jedne od prestoničkih spalionica, bacili su suzavac i uhapsili troje štrajkača, ali ona i dalje ne radi, jer je sto odsto zaposlenih obustavilo rad. Ne rade tri od ukupno četiri gradske spalionice. Priključuju se i kamiondžije, lučki radnici, železničari.

U Parizu je istovremeno u petak ujutro u jednom trenutku bio blokiran periferni auto-put oko grada, u Eksu su postavljene barikade, u blizini Marselja kamiondžije su usporile saobraćaj, dok su u Bordou protestanti okupirali železničku stanicu.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen pozvao je policiju da naročito poveća budnost oko strateških tačaka, uz posebnu pažnju na čuvanje poslanika vladajuće koalicije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!