PENZIONA REFORMA ZAPALILA FRANCUSKU: Nastavljaju se protesti, desetine hiljada ljudi na ulicama (FOTO/VIDEO)

PROTESTI su se u petak nastavili širom Francuske. Odlukom da proguraju penzijski zakon "na silu", na osnovu člana Ustava koji omogućuje zaobilaženje glasanja u skupštini, francuske vlasti su rasplamsale strasti.

ПЕНЗИОНА РЕФОРМА ЗАПАЛИЛА ФРАНЦУСКУ: Настављају се протести, десетине хиљада људи на улицама (ФОТО/ВИДЕО)

Protesti i starijih i mladih protiv vladine penzione reforme u Francuskoj, Foto AP

Analitičari smatraju da su vlasti ovim potezom doprinele da se oživi protest za koji se mislilo da je dostigao limite. U delovima Pariza oko velikih bulevara, u blizini Trga Konkord, oko poznatih hotela i butika, i dalje, na putu manifestanata, juče ujutro su na svakom pedlju bili primetni tragovi pobune, sa ostacima zapaljenih barikada. Građani su se sami organizovali da lopatama i metlama pokupe ostatke, imajući u vidu da radnici gradske čistoće štrajkuju.

Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova, u četvrtak uveče u Francuskoj je spontano protestovalo oko 60 hiljada ljudi, od čega 10 hiljada u Parizu. Manifestacije i sukobi ređali su se od Marselja, preko Nanta i Rena do Lila, a posebno napeto bilo je u Parizu, gde je uhapšeno više od 250 izgrednika. Ukupno je u zemlji privedeno preko 300 osoba.

Manifestacije su se nastavile i u petak u glavnom gradu, ali i u Bordou, Renu, Eksu, Ruanu, Lilu... I štrajkovi dobijaju na intenzitetu. Na pariskim ulicama nagomilalo se oko deset hiljada tona smeća. Pedesetak specijalaca je sprovelo akciju ispred jedne od prestoničkih spalionica, bacili su suzavac i uhapsili troje štrajkača, ali ona i dalje ne radi, jer je sto odsto zaposlenih obustavilo rad. Ne rade tri od ukupno četiri gradske spalionice. Priključuju se i kamiondžije, lučki radnici, železničari.

U Parizu je istovremeno u petak ujutro u jednom trenutku bio blokiran periferni auto-put oko grada, u Eksu su postavljene barikade, u blizini Marselja kamiondžije su usporile saobraćaj, dok su u Bordou protestanti okupirali železničku stanicu.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen pozvao je policiju da naročito poveća budnost oko strateških tačaka, uz posebnu pažnju na čuvanje poslanika vladajuće koalicije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!