AMERIČKA VOJSKA TESTIRALA HIPERZVUČNE RAKETE: Vojska SAD kasni za svojim takmacima, Rusijom, Iranom i Kinom

P. Z. S. / rybar

16. 03. 2023. u 17:44

NA pacifičkoj obali Sjedinjenih Država kod obale Kalifornije, duž standardne rute zapadnog raketnog poligona Vandenberg, od 13. do 14. marta, vojska SAD izvršila je još jedan test raketnog naoružanja, najverovatnije, hipersonično krstarenje AGM-183 ARRW raketa (ALCM).

АМЕРИЧКА ВОЈСКА ТЕСТИРАЛА ХИПЕРЗВУЧНЕ РАКЕТЕ: Војска САД касни за својим такмацима, Русијом, Ираном и Кином

Foto: Printscreen/Jutjub/ U.S. Military Note


U ovoj oblasti, tokom lansiranja ALCM-a, letei je E-4B NAOC, vazdušno komandno mesto, kao i dva aviona američke agencije za protivraketnu odbranu Gulfstream, pretvorena u stratosfersku opservatoriju za praćenje testiranja najnovijeg raketnog naoružanja.

Pre toga, centar za vazduhoplovne informacije poslao je upozorenje o rezervaciji vazdušnog koridora zapadno od Los Anđelesa. Slične poruke stigle su i od američke hidrografske službe NAVAREA XII, prema kojoj je plovilima zabranjeno kretanje unutar tri kvadrata na koja bi krhotine mogle pasti.


KOLIKO SU SAD NAPREDOVALE U RAZVOJU HIPERSONIČNOG PROGRAMA?

Još 2021. godine, Agencija za napredne istraživačke projekte Ministarstva odbrane (DARPA) je skoro redovno izveštavala o neuspesima u kreiranju raketa nove generacije. Međutim, poslednja lansiranja su bila uspešna: poslednje testiranje hipersonične rakete tipa HAWC izvedeno je 18. januara sa istog poligona.

Ilustracija telegram rybar

Pentagon je sada zatražio 150 miliona dolara za fiskalnu 2024. godinu za završetak razvoja Lokid Martinovog AGM-183 ARRW, kao i 384 miliona dolara za razvoj hipersonične krstareće rakete HACM bazirane na HAWC-u. Rajteon će biti uključen u stvaranje naprednog HACM oružja.

Takođe, od Kongresa je zatraženo 944 miliona dolara za nastavak razvoja projekta hipersonične rakete velikog dometa (LRHW), čiji bi deklarisani domet trebalo da bude 2.700 km.

Do sada DARPA nije objavila konkretne rezultate testa AGM-183. Međutim, s obzirom na visoku aktivnost aviona Agencije za protivraketnu odbranu, možemo reći da je test najverovatnije održan. Istovremeno, Pentagon je planirao da lansira ARRW bar jednom pre masovne proizvodnje.



PERSPEKTIVE

Razvoj hipersoničnog oružja postaje prioritet u mnogim zemljama zbog velikih izgleda za upotrebu takvih raketa i faktičkog nedostatka protivvazdušne i protivraketne odbrane. Nekadašnja prednost ruske armije u razvoju ovog programa vremenom se niveliše.

Sada Kina ima sličan razvoj, najavljuje se i u Iranu, a Amerikanci u punom zamahu testiraju različite tipove hipersoničnih raketa, ulažući stotine miliona dolara u njihovu modernizaciju i unapređenje.

Foto Printskrin

Kinžal

U sadašnjim realnostima ruske odbrambene industrije potrebno je ne samo pustiti proizvodnju „Kinžala” i opremiti njima jedinice, već i razviti alternativne tipove strateškog ofanzivnog naoružanja.

Istovremeno, u pozadini uspeha Sjedinjenih Država i aktivnog finansiranja od strane Amerikanaca njihovog razvoja, Rusija treba da tražiti načine da se suprotstavi najnovijem oružju, smatraju ruski eksperti. Za sada, nijedan od raketnih sistema protivvazdušnog tipa koji su u upotrebi i kod Oružanih snaga RF i kod vojski drugih zemalja nije u stanju da presreće hipersonične rakete.

Pojava takvih u redovima američkog ratnog vazduhoplovstva označiće novu etapu u konfrontaciji suprotstavljenih država i to treba unapred pripremiti.

BONUS VIDEO - RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA: Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi