TENZIJE RASTU IZ DANA U DAN: Severna Koreja ispalila novi balistički projektil prema Japanu

Srna

16. 03. 2023. u 09:12

SEVERNA Koreja ispalila je, kako se sumnja, interkontinentalni balistički projektil ka moru između Korejskog poluostrva i Japana, saopštila je danas južnokorejska vojska.

ТЕНЗИЈЕ РАСТУ ИЗ ДАНА У ДАН: Северна Кореја испалила нови балистички пројектил према Јапану

Foto: Printskrin Jutjub

U saopštenju se navodi da je projektil ispaljen u 7.10 časova po lokalnom vremenu iz Pjongjanga i leteo je oko 1.000 kilometara na velikoj visini.

Prema podacima japanskog Ministarstva odbrane, projektil je najverovatnije pao ispred japanske ekskluzivne ekonomske zone na oko 200 kilometara zapadno od ostrva Ošima u prefekturi Hokaido na severu Japana. Projektil je sedamdesetak minuta leteo na većoj visini od 6.000 kilometara.

- Severnokorejsko lansiranje projektila je varvarski čin kojim se eskalira provokacija celokupnog međunarodnog društva. Na današnjem samitu sa Južnom Korejom potvrdićemo blisku saradnju sa Seulom i Amerikom ka potpunoj denuklearizaciji Severne Koreje - rekao je portparol japanskih vlasti Hirokazu Matsuno.

Severna Koreja je od početka sedmice izvršila nekoliko raketnih ispaljenja usled zajedničkih južnokorejsko-američkih vojnih vežbi koje Pjongjang osuđuje i smatra neprijateljskim postupkom.

Južna Koreja je sazvala sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost i snažno je osudila lansiranje projektila koji je ocenila kao tešku provokaciju koja ugrožava međunarodni mir, prenosi Rojters.

Južnokorejski predsednik Jun Sukjeol će za nekoliko časova otputovati u Japan radi sastanka sa zvaničnicima na kojem će biti razgovora o načinima za reagovanje na postupke Pjongjanga.

BONUS VIDEO: BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE: Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!