ČUVARI MORA I RUSIJE: Isplovio veliki trojni savez, Moskva okupila najveće protivnike Zapada

Tanjug

15. 03. 2023. u 18:37

RUSIJA, Kina i Iran počeli su danas trilateralnu pomorsku vežbu "Pomorski pojas bezbednosti 2023" u Omanskom zalivu, saopštilo je ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

ЧУВАРИ МОРА И РУСИЈЕ: Испловио велики тројни савез, Москва окупила највеће противнике Запада

Foto: EPA

- U trilateralnoj pomorskoj vežbi Pomorski pojas bezbednosti 2023 koja se održava u oblasti luke Čabahar u Islamskoj Republici Iran učestvuju mornarice Rusije, Narodnooslobodilačke vojske Kine i Islamske Republike Iran - navodi se u saopštenju ruskog MO, prenosi TAS S.

Rusku mornaricu u ovim manevrima predstavlja pomorska grupa koju čine fregata Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov i tanker srednje veličine Kama, saopštilo je ministarstvo.

- Pomorska grupa ruske Severne flote uvežbavaće zajedničke operacije sa kineskim razaračem Nandžing, fregatama Sahand i Džamaran, korvetom Bajandor i drugim brodovima i plovilima Ratne mornarice Islamske Republike Iran - navodi se u saopštenju ruskog MO.

U prvoj fazi pomorskih vojnih vežbi mornari iz tri zemlje će se uvežbavati na mapama za zajednička dejstva na moru, dobijaće naredbe i uputstva i održavati taktičke brifinge, navodi se u izveštaju Rojtersa. Pomorski manevri trajaće do 17. marta i tokom ove faze mornarice tri zemlje će uvežbavati formiranje multinacionalne mornaričke borbene operativne grupe, zajedničko manevrisanje i artiljerijsku vatru po dnevnim i noćnim uslovima.

Uvežbavaće se i oslobađanje zarobljenog plovila, pružanje pomoći brodovima u nevolji i neke druge zajedničke pomorske aktivonsti, saopštilo je ministarstvo. Krajem februara u Indijskom okeanu su održani zajednički pomorski manevri Rusije, Kine i Južne Afrike.

BONUS VIDEO: VATRA SA "ADMIRALA GORŠKOVA" - Ruska fregata ispaljuje projektile tokom vežbi u Indijskom okeanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?