CORN PLATIO CEH OCENA RATA U UKRAJINI : Smenjen prvi čovek nemačkog Bundestaga

I. Stanojević

14. 03. 2023. u 16:42

PRVI čovek nemačkog Bundesvera, general Eberhard Corn (63), koji je tu funkciju obavljao od 2018. godine, smenjen je, a na njegovo mesto postavljen general-major Karsten Brojer (59). Cornove izjave o sposobnosti Kijeva da se suprotstavi Rusiji na frontu nisu se uklopile u spoljnu politiku kancelara Olafa Šolca.

ЦОРН ПЛАТИО ЦЕХ ОЦЕНА РАТА У УКРАЈИНИ : Смењен први човек немачког Бундестага

Foto AP

Ova smena otvorila je pitanja u međunarodnoj javnosti, koja nagađa šta se, zapravo, dešava sa nemačkim oružanim snagama. Nedoumice su posebno porasle otkako je lansirana konstatacija da vojska najjače evropske ekonomije i jednog od stožera EU nije dorasla zadatku odbrane zemlje.

Kiša kritika koja je lane pljuštala po Cornu bila je razlog da ministar vojni Boris Pistorijus odluči da zameni ključnu figuru u Bundesveru. Corn, koji će sutra biti poslat u prevremenu penziju, u jednom intervjuu prošle jeseni izjavio je da Ukrajina neće moći da se suprotstavi napadima ruskih snaga, što je, po svoj prilici, bila kap koja je prelila času Pistorijusovog strpljenja.

U izjavi za magazin "Fokus" Corn je rekao da "Ukrajina sprovodi kontranapade, kojima se mogu vratiti mesta, ili pojedina područja fronta, ali se ruske trupe ne mogu potisnuti preko širokog fronta".

Bivši komandant američke vojske u Evropi Ben Hodžis posebno je kritikovao Cornovu "zapanjujuće lošu analizu ruskih sposobnosti" pošto je ovaj izrazio bojazan da bi Rusija mogla da otvori dalje frontove, verovatno ciljajući na "Kalinjingrad, Baltičko more, finsku granicu, Gruziju, Moldaviju".

Smena najvišeg nemačkog vojnog zvaničnika dolazi nekoliko meseci pošto je bivša ministarka odbrane Kristin Lambreht bila primorana da podnese ostavku, upravo zbog neslaganja oko slanja naoružanja Kijevu. Nju je, u januaru, zamenio Pistorijus.

Brojer, koji je bio i glavni predstavnik vojske u borbi zemlje sa pandemijom virusa korona, sada preuzima odbrambeno kormilo države. Kako piše "Dojče vele", njegov uspon do uloge "generalnog inspektora" Bundesvera učinio ga je, zapravo, vojnikom najvišeg ranga u zemlji. Breuer bi trebalo da bude donosilac odluka u ministarstvu odbrane i Šolcov vojni savetnik.

On će preuzeti čelnu poziciju u Bundesveru dok Nemačka nastoji da pojača vojne kapacitete posle prošlogodišnje najave Šolca da će Berlin uložiti 100 milijardi evra u svoju vojsku, posle početka specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini.

TRAŽE JOŠ 300 MILIJARDI

KOMESARKA za nemačke oružane snage Eva Hogl zatražila je dodatnih 300 milijardi evra za finansiranje nemačkog Bundesvera. Rekla je da je snagama potrebno više vojnika i da je malo napretka postignuto u regrutaciji žena. Hoglova je nedavno ocenila da Berlin radi presporo na izgradnji Bundesvera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku