VLAST USVAJA ZAKON, SMEĆE SE GOMILA: Raste napetost u Francuskoj

POČELA je odlučujuća sedmica u borbi francuskih sindikata protiv penzijske reforme. Posle usvajanja nacrta u Senatu, u sredu se sastaje mešoviti odbor ovog tela i parlamenta.

ВЛАСТ УСВАЈА ЗАКОН, СМЕЋЕ СЕ ГОМИЛА: Расте напетост у Француској

Goran Čvorović

 Ukoliko bude dogovora, što je najverovatnija opcija, tekst se istoga dana šalje Skupštini na definitivno usvajanje, što bi na dnevnom redu moglo da bude u sredu ili u četvrtak ujutro. Istoga dana, u sredu, nezadovoljni građani ponovo će biti na ulicama.

Manjinska centristička vlada računa na podršku dela desničarskih republikanaca. Ukoliko ne bude dovoljno glasova,vlast bi mogla da se posegne za famoznim članom 49.3 Ustava, koji dopušta usvajanje zakona bez glasanja. Ovakav scenario bi, kaže opozicija, samo dolio ulje na vatru.

Usvajanjem zakona bez glasanja, istovremeno se otvara mogućnost i izglasavanja poverenja vladi. Vlast računa na to što krajnja levica i desnica ne mogu da prebrode ideološke razlike i združe glas ni po ovom pitanju. Možda, ova tema, ipak bude crvena linija koju će preći zajedno.   

Istovremeno, štrajkači daju ton pobuni. Hiljade tona smeća gomila se pariskim trotoarima, onemogućavajući normalan život. Preti i zaraza. Uz gradsku čistoću, rad su obustavili ili usporili železničari i radnici u rafinerijama. Svi s nestrpljenjem čekaju sredu i četvrtak.

Moguća radikalizacija protesta

Čak 94 odsto zaposlenih i 70 odsto građana protivi se nacrtu zakona za povećanje godišta sa 62 na 64 za odlazak u penziju, a više od polovine podržava blokadu zemlje. Neki od opozicionih lidera, iako se protive nasilju, ističu primer kada je vlast popuštala u vreme dok su "žuti prsluci" pravili veliki nered, bez obzira na to što je demonstranata bilo mnogo manje na ulicama nego danas. To ostavlja mogućnost zaključka da bi moglo da dođe do radikalizacije protesta.

BONUS VIDEO - "GRAD SVETLOSTI" PREKRIVEN SMEĆEM: Nastavlja se štrajk komunalnih radnika u Parizu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna