ZASTRAŠUJUĆA MOĆ "KINDŽALA" Vašington post: Upotreba ruskih hipersoničnih raketa u Ukrajini ističe ranjivost Zapada

Novosti online

12. 03. 2023. u 15:56

UPOTREBA hipersoničnih raketa „kindžal“ u Ukrajini od strane Rusije pokazala je da SAD i njihovi saveznici nemaju slično oružje, koje je teško presresti savremenim odbrambenim raketnim sistemima i koje može biti opremljeno konvencionalnim i nuklearnim bojevim glavama, navodi se u članku objavljenom u „Vašington postu“.

ЗАСТРАШУЈУЋА МОЋ КИНЏАЛА Вашингтон пост: Употреба руских хиперсоничних ракета у Украјини истиче рањивост Запада

Foto: Profimedia

Prema rečima autora, upotreba raketa „kindžal“ u Ukrajini „ističe ranjivost Zapada“ i povećava strah od savremenog arsenala Rusije, koja „poseduje teško presretljivo nuklearno oružje koje Sjedinjene Države i njihove saveznici još nemaju“. Izdanje smatra da demonstracija „kinžala” u borbenim uslovima „povećava pritisak na Vašington, pošto se hipersonična trka u naoružanju zahuktava, a Vašington mora da sustiže”. Bivši zamenik američkog sekretara za odbranu Majkl Grifin, koji je bio odgovoran za vojna istraživanja i razvoj, veruje da će SAD moći da se brane od hipersoničnih projektila tek sredinom 2020-ih godina.

Prema rečima Sidarta Kaušala, istraživača Združenog kraljevskog instituta za bezbednosne i odbrambene studije u Londonu, „većina velikih zemalja smatra (hipersonične projektile) prioritetnom kategorijom oružja“. On je dodao da je hipersonično oružje teško presresti zbog brzine, visine i manevarske sposobnosti.

Istovremeno, članak sadrži oštru kritiku odluke o upotrebi „kindžala“ u Ukrajini. Kaušal tvrdi da je drugo, jeftinije oružje moglo da se koristi za napad na ukrajinske energetske objekte i infrastrukturu. Prema pisanju lista, ruska upotreba hipersoničnih raketa u Ukrajini „samo je pokrenula pitanja o potencijalnom rasipanju nekih od najnaprednijih i najskupljih ruskih oružja“. U članku se tvrdi da upotreba projektila „izgleda da nije promenila tok“ sukoba.

Kako je ranije saopštio zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije, general-potpukovnik Igor Konašenkov, preciznim oružjem, uključujući hipersonične rakete „kindžal“, izveden je napad na ciljeve u Ukrajini kao odgovor na terorističke napade u Brjanskoj oblasti. On je istakao da su u intenzivnom napadu uništene baze dronova, poremećeno prebacivanje rezervi i železnički transport stranog naoružanja, onesposobljeni proizvodni pogoni za remont vojne opreme i proizvodnju municije.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA: Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RASTUĆE PRETNJE SA BLISKOG ISTOKA: Razgovori iza zatvorenih vrata sa neviđenim merama bezbednosti, napetost zbog eskalacije