BRITANCI UDARILI NA SPOMENIKE ZNAMENITIH "BELACA": Smatraju da su "javno uvredljivi" zbog svoje kolonijalne prošlosti

Đ.G.

12. 03. 2023. u 14:05

SPOMENICI u Velikoj Britaniji podignuti u čast „starijih belaca“ mogu da budu skinuti ili izmešteni kako ne bi uvredili javnost. List Telegraf navodi da se očekuje da će dokument biti finalizovan ovog meseca.

БРИТАНЦИ УДАРИЛИ НА СПОМЕНИКЕ ЗНАМЕНИТИХ БЕЛАЦА: Сматрају да су јавно увредљиви због своје колонијалне прошлости

Foto: Profimedia

Smernice tvrde da spomenici „mogu biti uvredljivi za današnje ljude koji ih vide u drugačijem svetlu“, uključujući i kao „agresore koji su pokorili narode da bi proširili Britansko carstvo“.

U dokumentu se navodno tvrdi da postojeći spomenici projektuju „percepciju da su dostignuća koja društvo smatra vrednim pažnje od ona moćnih, starijih, sposobnih belih muškaraca“.

Statue generala Artura Velslija i admirala Horacija Nelsona, slavljene zbog pobeda protiv Napoleona, mogle bi da potpadaju pod ovu rubriku. Oba komandanta su demostranti u prošlosti optuživali da omogućavaju kolonijalizam i ropstvo.

Izložene opcije uključuju uništavanje i premeštanje „uvredljivih i neželjenih predmeta“. Zvaničnicima se takođe preporučuje da „kreativno ograde u novim umetničkim delima“, kao i da uklone nazive ulica i zgrada koje javnost smatra neprikladnim.

Više statua je srušeno ili oštećeno u Britaniji od 2020. godine, kada su izbili antirasistički protesti i neredi u SAD i drugim zapadnim zemljama. Ogorčenje je prvobitno izazvalo ubistvo Afroamerikanca po imenu Džordž Flojd od strane policije Mineapolisa.

Aktivisti su insistirali da neki spomenici veličaju sramne delove britanske istorije. 2020. srušili su statuu trgovca, političara i trgovca robljem Edvarda Kolstona u Bristolu. Spomenik Vinstonu Čerčilu na londonskom Parlamentskom trgu uništen je iste godine tokom protesta Black Lives Matte.

Napadi na spomenike izazvali su reakcije nekih vladinih zvaničnika. Robert Dženrik, tadašnji sekretar za zajednice, opisao je demostrane 2021. kao „lajkujuću rulju“ koja pokušava da „uredi ili cenzuriše prošlost“, preneo je RT.

BONUS VIDEO: "GRAD SVETLOSTI" PREKRIVEN SMEĆEM - Nastavlja se štrajk komunalnih radnika u Parizu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini