VSU O PROGNOZI NATO-A ZA „PAD BAHMUTA“: Ne razumeju u potpunosti situaciju u gradu i na frontu

P. Z. S./unian.net

09. 03. 2023. u 17:45

IZJAVE NATO-a da bi okupatori narednih dana mogli da zauzmu Bahmut u Donjeckoj oblasti ukazuju na nerazumevanje situacije.

ВСУ О ПРОГНОЗИ НАТО-А ЗА „ПАД БАХМУТА“: Не разумеју у потпуности ситуацију у граду и на фронту

Foto Tanjug/AP


Kako je rekao portparol istočne grupe Oružanih snaga Ukrajine Sergej Čerevati, NATO je više naviknut na stabilizacijske i mirovne misije. Zato im je teško objektivno proceniti realnu situaciju u Bahmutu.

-Mislim da im je teško da u potpunosti razumeju logiku rata ovde. Oni tome pristupaju čisto pragmatično sa suvim proračunima, ponekad ne shvatajući da su Ukrajinci stekli mnogo veću stabilnost, nestandardne akcije i moć taktičke odluke tokom godinu dana u ratu. Mislim da drugi to treba da prouče. Oni to već proučavaju. Mislim da se prema takvim izjavama treba odnositi sa poštovanjem, ali sa razumevanjem da ne razumeju u potpunosti celu situaciju, rekao je Čerevati.

Prema njegovim rečima, dobar primer kako NATO može da greši u prognozama bila je situacija u prvim danima rata. Tada je Alijansa verovala da bi Kijev mogao pasti za nekoliko sati.


NATO PROGNOZA ZA BAHMUT

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je juče, 8. marta, da bi ruski osvajači narednih dana mogli da zauzmu grad Bahmut u Donjeckoj oblasti. Prema njegovim rečima, moguće hvatanje Bahmuta neće nužno odražavati početak prekretnice u ratu u Ukrajini.

-Ono što Rusiji nedostaje kvalitativno, oni (Rusi – prim. aut.) pokušavaju da nadoknade kvantitativno. Pretrpeli su velike gubitke. Ali, istovremeno, ne možemo isključiti da bi Bahmut na kraju mogao pasti u narednih nekoliko dana, naglasio je on.

Borbe za tvrđavu Bahmut traju više od mesec dana. Zapadni mediji su saznali da je, prema rečima zvaničnika NATO-a, Ruska Federacija izgubila najmanje pet puta više vojnika u bitkama za Bahmut nego Ukrajina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri