NADAJU SE ZELENOM SVETLU ANKARE ZA NATO: Švedska predlaže antiteroristički zakon

Tanjug

09. 03. 2023. u 17:13

ŠVEDSKA vlada će predložiti antiteroristički zakon u parlamentu, u nadi da će ubediti članicu NATO Tursku da joj dozvoli ulaz u Severnoatlansku alijansu, preneo je danas Rojters.

НАДАЈУ СЕ ЗЕЛЕНОМ СВЕТЛУ АНКАРЕ ЗА НАТО: Шведска предлаже антитерористички закон

FOTO: EPA

Novi zakon, na kojem se radi od 2017. godine, nakon što je vozač kamiona ubio petoro ljudi u gužvi Stokholmu, kažnjavao bi "učešće u terorističkoj organizaciji", saopštila je vlada.

Švedska i Finska su se prošle godine prijavile za članstvo u NATO zbog povećane brige za bezbednost nakon što je Rusija napala Ukrajinu, ali su naišle na prepreku u vidu Turske, koja kaže da je Stokholm bio utočište članovima terorističkih grupa.

Turska je nedavno nagovestila da bi mogla da odobri samo ulazak Finske u NATO, a portparol švedskog ministarstva pravde Gunar Stromer kaže da će vlada predstaviti zakon u toku dana u parlamentu.

- Borba protiv terorizma je centralni deo trilateralnog sporazuma. Novim zakonom, Švedska će imati jake poluge da goni ljude koji podržavaju terorizam - rekao je Stromer za list "Dagens Niheter", aludirajući na trilateralni memorandum potpisan između Turske, Švedske i Finske.

Turska i Mađarska su jedine od 30 članica NATO koje nisu ratifikovale članstvo nordijskih zemalja u Alijansi.

BONUS VIDEO:

PRITISNULI DUGME ZA SAMOUNIŠTENjE: Japanci prekinuli let rakete sa važnim satelitom zbog kvara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!