IMAĆEMO STOGODIŠNJI RAT Le Pen: "Ukrajina ne može pobediti bez ulaska NATO-a u sukob"

Đ.G.

09. 03. 2023. u 10:36

SUKOB u Ukrajini će se odugovlačiti jer Kijev ne može da pobedi bez ulaska NATO-a u sukob, što bi značilo svetski rat, pa isporuka ofanzivnog naoružanja Kijevu mora da prestane, izjavila je Marine lLe Pen, liderka desničarske frakcije Miting nacionalne partije.

ИМАЋЕМО СТОГОДИШЊИ РАТ Ле Пен: Украјина не може победити без уласка НАТО-а у сукоб

Foto: Depositphotos/Printscreen

- Nema pedeset različitih rešenja, osim mirovnog sporazuma, sve ostalo će biti loše. Ukrajina neće pobediti - samo ako joj NATO pritekne u pomoć. Ali ako NATO uđe u rat na strani Ukrajine, ceo svet će biti u ratu. Kina sa velikim Ako nastavimo da isporučujemo oružje – koje nemamo – Ukrajini, lišavajući je sopstvene vojske, onda imamo „stogodišnji rat - rekla je Le Penova na radiju Frans Inter u četvrtak.

Ona je napomenula da se njena partija Nacionalni skup ne protivi isporuci odbrambenog oružja Ukrajini, ali bi snabdevanje ofanzivnim oružjem moglo da pogorša sukob.

- Snabdevanje ofanzivnim oružjem nas zabrinjava, jer može da postane element koji će doprineti eskalaciji teritorijalnog sukoba u globalni - rekla je ona. Le Penova je napomenula da Francuska treba da doprinese traženju mirnog rešenja i da predvodi u organizovanju konferencije o rešenju u Ukrajini, na šta je političarka pozvala u otvorenom pismu objavljenom krajem februara.

Ranije je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da ne isključuje nijednu opciju u pogledu daljih isporuka oružja Ukrajini, uključujući vojne avione i teške tenkove "leklerk". Prvi francuski tenkovi AMX-10RC, prema francuskom ministarstvu odbrane, trebalo bi da stignu u Ukrajinu ove nedelje.

Rusija sprovodi vojnu specijalnu operaciju u Ukrajini od 24. februara 2022. godine. Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je njen zadatak „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Prema rečima predsednika, krajnji cilj operacije je oslobađanje Donbasa i stvaranje uslova koji garantuju bezbednost Rusije. Putin je ranije rekao da Zapad pokušava da stvori antirusku enklavu u Ukrajini za raspad Rusije i pokrenuta je specijalna operacija da se to spreči. Kako je primetio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, SAD i NATO su direktno uključeni u sukob u Ukrajini, „uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja... u UK, Nemačkoj, Italiji, drugim zemljama“.

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporukom oružja Ukrajini. Peskov je primetio da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: PRITISNULI DUGME ZA SAMOUNIŠTENjE - Japanci prekinuli let rakete sa važnim satelitom zbog kvara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati