UKRAJINSKA KONTRAOFANZIVA NA BAHMUT: Realnost ili puste želje

P. Z. S. / rybar

08. 03. 2023. u 21:50

PRE neki dan, šef Vagnerovog PMC-a Jevgenij Prigožin rekao je da bi u odsustvu podrške ruskog Ministarstva odbrane jurišnim odredima situacija kod Bahmuta mogla iz korena da se promeni.

УКРАЈИНСКА КОНТРАОФАНЗИВА НА БАХМУТ: Реалност или пусте жеље

Foto Tanjug/AP



Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine planiraju kontraofanzivu u pravcu Soledara.


DA LI JE MOGUĆA?

Situacija ukrajinske grupe u Bahmutu i ​​okolini postaje sve kritičnija. Glavni izlazi, duž kojih je moguće organizovano povlačenje, nalaze se pod punom vatrenom kontrolom ruskih trupa.

Odeljenja NGU i TRO (Teritorijalne odbrane) na području pijace, donjeg i gornjeg parka, kao i pogona Cvetmet, zapali su u poluokruženje iz kojeg je teško izaći bez velikih gubitaka.

Komanda Oružanih snaga Ukrajine u proteklih nekoliko meseci prebacuje u Bahmut najspremnije formacije iz raznih pravaca radi jačanja fronta. Međutim, gubitak Soledara potpuno je precrtao ove napore: Vagnerovci su u najkraćem mogućem roku izveli uspešnu operaciju, opkolivši i uništivši veliku neprijateljsku grupaciju u gradu.

Nakon toga, inicijativa u toj oblasti u potpunosti je prešla na ruske trupe, a Oružane snage Ukrajine bile su prinuđene da pređu u aktivnu odbranu. Čak i sada, uz ogromne gubitke, ukrajinske formacije i dalje ostaju u gradu.

Foto Tanjug/AP


ZAŠTO VSU NE NAPUSTE BAHMUT?

Jedan od zadataka PMC "Vagner" bio je da povuče i porazi borbeno spremne jedinice neprijatelja. „Vagnerovci“ su se nosili sa ovim: sada u gradu postoje odvojene jedinice osam različitih brigada kopnene vojske, Vazduhoplovstva, Nacionalne garde i grupe MTR, kao i jedinice TRO Ukrajine.

To su različite snage sa narušenom koordinacijom, bez komunikacija i gotovo nula zaliha.

Neke formacije su se već vratile zbog nedostatka osoblja, poput 93. Ombre. Međutim, većina njih – 53, 54, 60, 61 ombr i 56 ombr – je zbog velikih gubitaka poslata na obnavljanje borbene gotovosti i snabdevanje.

Foto: AP/Libkos


ZAŠTO BI VSU DRŽALE GRAD PO TAKVOJ CENI?

Bahmut ima važno simboličko značenje. Njegov gubitak neposredno posle Soledara ozbiljno će uticati na ugled Oružanih snaga Ukrajine u informacionom prostoru i u političkoj sferi.

Držanje garnizona omogućava vam da usporite dalje napredovanje „vagnerovaca“. Dok se ruske trupe probijaju kroz odbranu Oružanih snaga Ukrajine, u Kijevu se spremaju nove brigade za prolećni pohod, uključujući i oblast Bahmuta.


DA LI JE MOGUĆ KONTRANAPAD?

Oružane snage Ukrajine pripremaju drugu liniju odbrane Slavjansk-Kramatorsk-Konstantinovka-Toreck i raspoređuju pojačanja sa rezervom. Sada je na ovom skretanju, kao i u Seversku, koncentrisano najmanje 12 brigada (bez TRO – teritorijalne odbrane), uključujući i nedavno stvorene 47. i 67. brigadu.

Neke formacije su već učestvovale u bitkama za Bahmut. Među njima je 17. tenkovska i 28. mehanizovana brigada, kao i padobranci iz 80. i 95. vazdušno-desantne brigade, koji trpe velike gubitke na drugoj liniji odbrane.

Kako PMC „Vagner” napreduje i naselja se oslobađaju, linija fronta postaje sve veća. To dovodi do potrebe da se odvoje ljudi za zaštitu i držanje položaja od kontranapada Oružanih snaga Ukrajine na bokovima.

Foto Tanjug/AP


ŠTA SE MOŽE DOGODITI?

U nedostatku jedinstvenih koordinisanih akcija PMC-a i ruskog Ministarstva odbrane, biće sve teže zaštiti bokove od napada Oružanih snaga Ukrajine, a stezanje okruženja grada stvoriće izglede za neprijateljsku kontraofanzivu. iz Severska, Minkovke i Konstantinovke.

Severno od Torecka pojačavane su jedinice 28. ombre i 5. ošbr, koje od početka borbi za Kurdjumovku i Majorsk zapravo nisu učestvovale u aktivnim borbama i oporavljale su se. U slučaju kontranapada južno od Bahmuta, one takođe mogu biti bačeni u borbu.

Da, pozicija Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutu je nesigurna, ali odugovlačenje ili međuresorne svađe igraju samo na ruku VSU. A pobeda se kuje samo zajedničkim snagama.

BONUS VIDEO - RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA: Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo